Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un centru pentru persoane cu dizabilități din Arad, focar de infecție cu Covid-19

Your browser doesn't support HTML5 video.

Între timp, situația se agravează în căminele pentru bătrâni din toată țara.

Tot mai mulți vârstnici se îmbolnavesc de COVID-19 și cel puțin 37 și-au pierdut viața. Sunt infectați și 100 de angajați ai centrelor. Un nou focar a apărut vineri la Arad, în căminul de la Pecica. Asta în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că până acum, aproape jumătate din decesele provocate de SARS-CoV-2 în Europa, aproximativ o sută de mii au avut loc în aziluri de bătrâni.

În centrul din Răcari, Dâmbovița, 32 de bătrâni și 18 angajați sunt infectați. Joi, o pacientă de 83 de ani a pierdut bătălia. S-a îmbolnăvit în azil și a murit singură, departe de cei dragi, într-un spital.

Nepoată: „Doare, pierderea unui om drag doare oricând, indiferent de vârstă. Din noaptea în care a fost luată de la azil eu nu am mai văzut-o. Nu am putut să îmi iau rămas bun de la ea și doare. Doare să nu îți poți lua adio de la un om lângă care ai stat o viață întreagă, un om care te-a format. Înmormântarea coronavirus este cumplită. Te amprentează pe toată viața.”

Tot la Răcari virusul a ajuns și în casele angajaților căminului de bătrâni. Boala i-a luat viața soțului unei angajate.

Citește și
coronavirus
A încercat să-și ia viața după ce a fost amendat pentru că nu avea declarație. Ce a aflat când a fost adus la spital

În centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități sunt în acest moment peste 40.000 de oameni.

470 sunt infectați, 37 au murit. Cea mai gravă situație este în Galați, unde în două cămine sunt peste 100 de pacienți și 30 de angajați, infectați. Din păcate, 20 de bătrâni au murit. Boala ar fi fost dusă într-unul dintre cămine chiar de patronul lui, decedat și el. Fiica unui pacient încearcă să își ia tatăl acasă, după ce a locuit în aceeași cameră cu o persoană infectată.

Femeie: „Vă rog pe această cale, DSP, Ministerul Sănătății, vă rog din suflet, repetați testul tatălui meu! Dacă este negativ, să fie lăsat să plece acasă. Îl vom lua pe propria răspundere. Dacă este pozitiv, fără simptome, să meargă la spital și să aibă parte de îngrijire. Chiar dacă este negativ, s-ar putea să piardă bătălia. În căminul groazei nu mai vreau să rămână sub nicio formă! Tata este speriat, este dezorientat. Am senzația că a început să intre în depresie.”

Fiul unui alt pacient, decedat zilele trecute vorbește despre umilințele la care l-au spus angajații căminului, când a încercat să își vadă tatăl.

Bărbat: „Mi s-a zis așa: „Nu, plecați de aici, că ați venit din Germania de la curve și de la pești”. Eu sunt șofer de camion, nu am venit de la curve. Am rugat-o: „Doamnă, vă rog, scoateți-l până la ușă, păstrăm o distanță de trei metri, măcar să-l văd. Nu a vrut.”

Reporter: „Când ați reușit să-l vedeți pe tatăl dumneavoastră?”

Bărbat: „Nu am reușit.”

Autoritățile au adus îngrijitori pentru a înlocui personalul infectat. Rodica este infirmier.

Rodica Ilie, infirmier: „Ne-am notat pe echipament numele nostru, iar bătrânii strigau Rodica, Rodica, să-i dau apă, le-am luat banane, erau așa de bucuroși. Pe noi ne-a marcat durerea lor. Aveau nevoie de mângâiere, să vorbească, pur și simplu să vorbească cu noi. O mămăiță mi-a cântat și am auzit că, din păcate, duminică ar fi decedat. De la o zi la alta cădeau.”

În acest moment, în toată lumea, aproape 200.000 de oameni au murit infectați. Organizația Mondială a Sănătății susține că jumătate din cei decedați provin din căminele pentru bătrâni. Această informație ar trebui să ne dea fiori și ne determine să securizăm căminele noastre. Din păcate, direcțiile de sănătate din țară se pare că nu înțeleg gravitatea situației și nu testează tot personalul care lucrează în cămine.

Mădălina Turza, președinte Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: „Există o dificultate destul de mare în colaborarea cu dsp-urile. Trebuie să înțelegem că aceste categorii de oameni sunt extrem de vulnerabile.”

Vineri, în Arad, în căminul din Pecica, 14 pacienți și cinci angajați au fost confirmați cu Covid-19. Sunt așteptate rezultatele testelor făcute și celorlalți angajați și pacienți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult