Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei cazuri de meningita menigococica în mai puţin de o săptămână. Ce spun autorităţile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Adolescenta de 15 ani din Vaslui, internată cu o formă fulminanta de meningită, s-a stins la spital. Medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi, dar în scurt timp, fata a intrat în comă şi s-a confirmat faptul că are meningită meningococică.

În doar câteva ore, fata a murit. Din păcate, acesta este al treilea caz de boală din ţară în mai puţin de o săptămână.

Până acum, aceeaşi formă de boală a răpus-o şi pe eleva Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală.

Copila de 15 ani era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău. Îngrijitorii au chemat ambulanţa, iar la spitalul din oraş, medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi. Starea fetei s-a agravat însă şi a apărut suspiciunea de meningită. Doctorii au hotărât să o trimită la Iaşi, unde s-a pus diagnosticul. Fata intrase deja în comă.

În tot acest timp, pentru că e vorba de o boală infecţioasă contagioasă, toţi cei care au intrat în contact cu adolescenţa în Vaslui au primit tratament de prevenţie. Locurile prin care a trecut au fost dezinfectate.

Citește și
spital
Eleva din Vaslui bolnavă de meningită a murit la spital. Este al doilea caz

Pe de altă parte, fata de 16 ani din Botoşani, diagnosticată cu meningită meningococică se simte ceva bine, spun doctorii.

Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Botoşani: "A fost diagnosticată rapid, a fost iniţiat tratamentul specific şi este foarte bine. Au dat alertă internaţională pentru că e un copil venit pe avion.''

Analizele au arătat că doi dintre elevii Colegiului Gheorghe Lazăr sunt purtători ai bacteriei meningococ. Au intrat în atenţia medicilor şi au început deja tratamentul cu antibiotice. Asta nu înseamnă neapărat că există o legătură între persoanele purtătoare şi eleva care a murit, pentru că este posibil să fie tulpini diferite ale bacteriei.

Sunt 3 cazuri de meningita menigococica în mai puţin de o săptămână, dar autorităţile din Sănătate spun că nu poate fi vorba de o alertă la nivel naţional. Iar introducerea vaccinului anti-meningococic în schema obligatorie nu este luată în calcul.

La nivel mondial se discută despre schimbarea criteriilor de vaccinare, în condiţiile în care în ultimii ani tot mult mai multă lume a călătorit dintr-o ţară în alta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult