Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Traumă după traumă pentru minorele abuzate sexual. Fetele sunt examinate pe scaune ginecologice vechi de 50 de ani

Traumatizate după ce au fost abuzate sexual, multe fete au parte de un alt șoc atunci când vin la examinarea medico-legală.

De cele mai multe ori, minorele sunt consultate în cabinete dotate cu scaune ginecologice vechi de 50 de ani.

Mai mult, potrivit Ligiei Bărbării, medic specialist în medicină legală și formator la Institutul Național al Magistraturii (INM), fetele sunt investigate medical cu „fierotenii” de care se îngrozesc și adulții.

"Lucrez de 30 de ani în Medicina Legală. O parte din ani i-am petrecut în teren și o parte în laboratorul de genetică. Ideea cu care am pornit în a susține acest proiect a fost dublă. Am conștientizat că nu avem facilități medicale – și medico-legale, în special – adaptate nevoilor copiilor.

Toate serviciile de medicină legală, fără excepție, sunt niște servicii un pic anoste, înțepenite în timp, ca organizare, dotare. Noi aparținem, ca sistem, de Ministerul Sănătății. Dar Medicina Legală este tratată, întotdeauna, ca un fel de Cenușăreasă.

Citește și
minore
Minore abuzate sexual într-un parc din Vaslui. Fetele locuiau cu un asistent social

Cu toate acestea, vedeți cât de importante sunt probele științifice pe care suntem chemați să le furnizăm sistemului de justiție. De aceea cred că este important să se investească în crearea acestor facilități, având în vedere că victimele copii – este cunoscut acest lucru – vor victimiza pe alții", a declarat, într-un interviu acordat React-PressHUB, dr. Ligia Bărbării.

România are un sistem blocat în trecut

Asta nu e tot! În România se cer examene care se solicitau și în urmă cu cinci decenii.

"Se cer examene care se cereau și acum 50-60 de ani: examen microscopic în laboratorul de serologie și tot felul de alte investigații care au valoare probatorie nulă, pornind de la un concept pe care nici măcar nu l-au verificat, că ADN-ul este o chestie pentru alte tărâmuri, deși există laborator și în cadrul Institutului din București, și în cadrul Poliției Române, cu sistem național de baze de date genetice – profil judiciar, alte două laboratoare de profil la Timișoara și Iași", a afirmat dr. Ligia Bărbării.

Țara cu cele cele mai multe mame minore

Medicul a dezvăluit că România se confruntă cu o problemă gravă: are cele mai multe mame minore. 

"Deținem un record trist la mame minore. O copilă care la 14 ani dă naștere unui copil este clar o victimă. Clar sunt niște copii care sunt abuzați și trebuie să ne îndreptăm toată atenția către ei, să creăm mijloace specializate, mijloace adecvate în care ei să primească întreaga atenție a corpului medical și a corpului de medici legiști, care, din păcate, încă la ora actuală sunt formați în sistemul de rezidențiat după vechi cutume", a mai spus dr. Ligia Bărbării.

Citește AICI interviul integral acordat de dr. Ligia Bărbării.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult