Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Transplanturi de rinichi făcute prin bunăvoinţa medicilor. "Statul nu le dă niciun drept"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Maratonul de transplant renal început joi la Brașov s-a încheiat sâmbătă cu succes. În doar trei zile, patru români norocoși au scăpat de dializă după ce au primit câte un rinichi de la rude apropiate.

Intervențiile au fost realizate într-un spital privat de medici de la noi și din străinătate, care au operat pro bono. După trei zile petrecute în sala de operaţie, cei 23 de medici români şi străini care au participat la maratonul de transplant renal din Braşov s-au declarat extrem de mulţumiţi de rezultate.

Karel Decaestecker, Coordonatorul Programului de Transplant Renal Da Vinci din Ghent: "Totul a decurs bine. A fost doar un caz de pierdere neînsemnată de sânge. Pacienţii se simt bine."

Doctorii au folosit aparatură de ultima generaţie şi tehnici care să-i ajute atât pe pacienţi, cât şi pe donatori să se vindece rapid. Una dintre intervenţii a fost robotizată.

Christophe Iselin, Şeful Secţiei de Urologie Universitar din Geneva: "Rinichii au fost prelevaţi printr-o metodă minim invazivă, care-i va ţine pe donatori o perioadă scurtă de timp în spital, de trei sau patru zile."

Citește și
transplant iasi
Doi ieșeni au primit o nouă șansă la viață, în prag de Crăciun după un transplant renal

Maratonul de transplant de la Braşov aduce în atenţie încă o dată situaţia delicată în care se afla pacienţii romani cu insuficientă renală, care, în lipsa unui sprijin din partea statului, apelează la sistemul medical privat.

Dr. Bogdan Moldovan, Coordonatorul Echipei de Transplant: "Aceşti pacienţi nu au niciun drept. Programul Naţional de Transplant nu le decontează niciun fel de sumă. Deci fie îşi plătesc din banii lor, fie asociaţia le decontează partea totală a acestei intervenţii, lucru care este nedrept în primul rând.

Thierry Berney, Şeful Centrului de Transplant din Geneva: "Accesul la operaţiile de transplant ar trebui să fie egal. Toţi trebuie să avem acelaşi acces indiferent de câţi bani au sau cât plătesc. În SUA, aproape toate programele importante se derulează în spitale private, dar când vine vorba de transplant, trebuie să accepte pacienţi prin intermediul Programului Naţional de Sănătate."

Fiecare pacient a plătit în medie 28 de mii de euro. Doi dintre ei au venit cu bani de acasă, unul a reuşit să adune suma printr-o campanie de strângere de fonduri, iar cel de-al patrulea a fost ajutat de o fundaţie. Banii au fost folosiţi pentru echipamente, medicamente şi alte consumabile necesare intervenţiei. Medicii au operat pro bono.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult