Teste pe hamsteri au dezvăluit că purtarea la scară largă a măştilor reduce transmiterea noului coronavirus
Cercetarea făcută la Universitatea din Hong Kong este printre primele dedicate investigării dacă măştile pot opri purtătorii simptomatici şi asimptomatici de Covid-19 să transmită boala.
Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, unul dintre cei mai buni experţi mondiali în coronavirus, echipa a plasat hamsteri infectaţi artificial cu noul coronavirus alături de animale sănătoase.
Între cele două cuşti au fost puse măşti chirugicale, iar aerul a circulat dinspre animalele infectate spre cele sănătoase.
Cercetătorii au descoperit că transmiterea virusului fără contact direct ar putea fi redusă cu peste 60% dacă este folosită masca.
Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi în decurs de o săptămână dacă măştile nu au fost montate.
Rata infectării a scăzut la 15% când măştile au fost puse pe cuşca animalelor infectate şi până la 35% când au fost puse pe cuşca celor sănătoşi.
„Este clar efectul purtării măştilor (...) Purtarea universală a măştii este importantă pentru că acum ştim că un mulţi dintre cei infectaţi nu au simptome”, a declarat Yuen duminică.
Yuen este unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS, în 2003. În urma acelei epidemii, care a ucis 300 de oameni în Hong Kong, el i-a sfătuit pe locuitorii teritoriului - încă de la apariţia noului coronavirus - să poarte măşti, lucru respectat de cetăţenii oraşului. La acel moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai multe autorităţi sanitare internaţionale respingeau această idee şi spuneau că măştile trebuie să fie purtate doar de lucrătorii medicali din prima linie.
Sursa: News.ro
Etichete: coronavirus , pandemie , purtarea mastii , noul coronavirus
Dată publicare: 17-05-2020 15:52