Tehnologii bazate pe AI, menite să salveze vieți. Dispozitive originale premiate la Universitatea de Medicină București
Your browser doesn't support HTML5 video.
Convinși de acest lucru, zeci de tineri, studenți, rezidenți, medici sau IT-iști au format echipe și, în ultimele două zile, au lucrat aproape non stop, la Universitatea de Medicină din București, pentru a dezvolta servicii sau dispozitive inovatoare. Evenimentul a ajuns la a 7-a ediție.
”Raportez un caz grav, are tensiune arterială ridicată și obezitate. Vă rog să trimiteți ajutor cât mai repede!”.
Acest dispozitiv ar putea fi purtat de românii în vârstă sau de cei care au factori de risc pentru boli grave. Softul integrat va conține dosarul medical al pacientului și va da alarma atunci când acesta va avea o problemă de sănătate.
”Detectează incidentele potențial fatale și alertează automat sistemul de urgență. O criză de epilepsie sau un stop cardiac, operatorul 112 vorbește cu un asistent AI care poate răspunde la întrebări despre pacient”.
O altă aplicație poate detecta rapid tumori din sfera oro-maxilo-facială.
Dumitrescu Daniel Alexandru: ”Softul nostru folosește algoritmi de detecție bazați pe inteligența artificală, practic noi avem radiografii panoramic iar softul nostru detectează dacă este o tumoră. Putem avea un timp de detecție între 35 și 50 de milisecunde”.
Cele 13 echipe au lucrat mai bine de 30 de oreUna dintre echipe s-a gândit să îmbunătățească viața nevăzătorilor cu un baston special.
”Îi oferă posibilitatea să se deplaseze pe drumuri pe care nu le-a mai parcurs până atunci, are un senzor cu ultrasunet și un senzor de tip lase. Împerechem informația de la cele două”.
Cele 13 echipe au lucrat într-un mataron de mai bine de 30 de ore pentru ca la final să avem tehnologii noi care să îmbunătățească sistemul de sănătate. Toate au fost idei originale, însă în cele din urmă au fost 3 câștigători.
Conf. dr. Ștefan Busnatu, prorector UMF Carol Davila București: ”Inovație prin noi soluții digitale care să asigure o calitate a vieții mai bună pentru pacienții nostri, sperăm ca în viitorii ani să și putem implementa din soluțiile pe care le construim acum”.
Cei trei câștigători au primit câte 10.000 de dolari pentru a-și continua cercetările.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , universitate , medicina , inteligenta artificiala , dispozitive
Dată publicare: 10-11-2024 17:35