Studiu: Numărul deceselor provocate de coronavirus este mai mare cu cel puțin 130.000 comparativ cu datele oficiale
Galerie foto
O revizuire a datelor preliminare ale mortalității din 27 de țări arată că, în multe locuri, numărul deceselor totale în timpul pandemiei a fost mai mare decât în mod normal, atunci când a fost contabilizat virusul.
Aceste așa-numite „decese în exces”, numărul de decese peste medie, sugerează că impactul pandemiei depășește cu mult cifrele oficiale raportate de guvernele din întreaga lume.
Uni pot fi victime Covid-19 neînregistrați, iar alți pot fi rezultatul ineficienței sistemelor de asistență medicală.
Compararea directă a numărului de decese între diferite țări este dificilă. Precizia datelor referitoare la coronavirus depinde de câte persoane sunt testate și dacă guvernele includ decesele din afara spitalelor în funcție de numărul lor.
Pe măsură ce virusul s-a răspândit în întreaga lume, țările au ajuns în diferite etape ale focarelor lor în momente diferite. În unele locuri, numărul de ”decese în exces” poate crește în următoarele săptămâni și luni, mai ales pe măsură ce cifrele sunt revizuite, în timp ce în alte locuri numărul deceselor începe să revină la nivel normal.
Analizarea deceselor din toate cauzele în timpul focarului și compararea lor cu decesele din aceeași perioadă din anii precedenți poate începe să ofere o evaluare mai exactă a adevăratului număr de decese ale pandemiei coronavirusului.
Peru, Chile și Brazilia încă se confruntă cu un număr tot mai mare de decese, astfel că imaginea de acolo se va schimba rapid în săptămânile următoare.
Imaginea este mai stabilă în țările în care numărul total de decese a atins maximul și este acum aproape de normal. Printre aceste țări, există un grup precum Marea Britanie, Spania, Italia și Belgia, care au avut decese în creștere cu peste 30%.
Acest lucru este foarte diferit de Japonia sau Germania, sau multe alte țări ale căror decese săptămânale au rămas în aria de 5%.
Dacă am analiza datele puțin diferit - numărarea deceselor pe cap de populație sau folosind același număr de săptămâni pentru fiecare țară - am obține rezultate ușor diferite. Iar datele în sine sunt doar provizorii.
Așadar, nu putem produce un clasament precis al țărilor, dar putem identifica clubul nefericit al țărilor cu succes, a căror apartenență, din păcate, va crește doar.
Cum se măsoară decesele în exces?Pentru a măsura decesele în exces, s-au folosit date privind mortalitatea care arată decesele din toate cauzele. Aceste tipuri de rapoarte sunt adesea înregistrate și publicate de registrul civil central, ministerul sănătății sau autoritatea care furnizează statistică a unei țări. Procesarea și confirmarea datelor privind numărul de decese înregistrat în ultimele luni sunt preliminare și sunt supuse reviziunilor și pot include mai multe decese.
Numărul deceselor în exces reprezintă numărul total de decese peste media istorică. Aceste cifre nu au fost ajustate în funcție de vârstă, deci nu țin cont de diferențele demografice între populațiile din țări.
Numărul total de decese în exces pentru fiecare țară a fost rotunjit.
Sursa: Vlad Dobrea
Etichete: analiza , coronavirus , studiu , decese
Dată publicare: 18-06-2020 10:13