Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Noua tulpină a coronavirusului Lambda riscă să devină cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2

Tulpina Lambda a coronavirusului SARS-CoV-2, apărută anul trecut în Peru şi răspândită în prezent în 40 de ţări, este extrem de infecţioasă şi mai rezistentă la vaccinurile COVID-19 decât versiunea originală a coronavirusului, notează un studiu medical.

Conform acestui studiu publicat la sfârşitul lui iulie, Lambda va deveni cea mai periculoasă variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19.

Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutaţi, şi anume T76I, L452Q şi RSYLTPGD246-253N.

Aceste mutaţii, remarcă autorii studiului, au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generaţi de trecerea prin boala COVID-19 sau de un vaccin anti-COVID-19. În timp ce mutaţiile T76I şi L452Q sunt responsabile pentru contaminare, RSYLTPGD246-253N face posibilă evitarea anticorpilor.

Cercetătorii susţin că Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent, variantele de îngrijorare sunt, conform OMS, Alpha, Beta, Gamma şi Delta. Lambda, alături de Eta, Kappa şi Iota, este considerată o variantă de interes.

„Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertizează Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo.

Şi totuşi, OMS are o altă părere. OMS a transmis miercuri că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă. OMS are în prezent patru variante de îngrijorare, patru de interes şi trei alerte.

Varianta Lambda a fost detectată în 40 de ţări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, descoperită în India.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult