Studiu: Noua tulpină a coronavirusului Lambda riscă să devină cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2
Conform acestui studiu publicat la sfârşitul lui iulie, Lambda va deveni cea mai periculoasă variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19.
Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutaţi, şi anume T76I, L452Q şi RSYLTPGD246-253N.
Aceste mutaţii, remarcă autorii studiului, au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generaţi de trecerea prin boala COVID-19 sau de un vaccin anti-COVID-19. În timp ce mutaţiile T76I şi L452Q sunt responsabile pentru contaminare, RSYLTPGD246-253N face posibilă evitarea anticorpilor.
Cercetătorii susţin că Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent, variantele de îngrijorare sunt, conform OMS, Alpha, Beta, Gamma şi Delta. Lambda, alături de Eta, Kappa şi Iota, este considerată o variantă de interes.
„Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertizează Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo.
Şi totuşi, OMS are o altă părere. OMS a transmis miercuri că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă. OMS are în prezent patru variante de îngrijorare, patru de interes şi trei alerte.
Varianta Lambda a fost detectată în 40 de ţări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, descoperită în India.