Studiu: Expunerea la Covid, în timpul sarcinii, provoacă un răspuns imunitar la nivelul placentei fără să o infecteze
Autorii sugerează că placenta protejează fătul de infecţie şi că o transmiterea pe verticală de la mamă la făt ar putea fi un fapt puţin probabil.
Este principala concluzie al acestui studiu condus de National Institutes of Health (NIH) din SUA şi realizat de Universitatea din Michigan.
Deşi majoritatea femeilor însărcinate şi contagiate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice, sau prezintă simptome uşoare, unele studii au demonstrat că aceste femei prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă mai gravă a bolii.
Pentru a determina impactul infectării cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii, echipa medicului ginecolog Nardhy Gómez-López a ales un grup de 23 de femei: 12 însărcinate care contractaseră virusul în timpul sarcinii şi 11 femei sănătoase (grupul de control).
Dintre cele testate pozitiv, opt aveau o infecţie asimptomatică, una prezenta simptome uşoare, iar trei aveau COVID-19 în formă gravă cu aport de oxigen.
S-a confirmat că expunerea la virus provoacă un răspuns imunitar inflamator atât în placentă cât şi în sângele mamei şi în cel al bebeluşului.
S-a descoperit însă că, deşi anticorpii materni împotriva SARS-CoV-2 treceau prin placentă la făt, nu au fost găsiţi anticorpi nici la fetus nici în placentă, ceea ce demonstrează că acest ţesut protejează bebeluşul de infecţie.
Autorii sunt de părere că studiul oferă informaţii despre răspunsurile imunitare materno-fetale în infecţia cu SARS-CoV-2 şi arată că transmiterea pe verticală de la mamă la făt poate fi un fapt puţin frecvent.
Ei au cerut totuşi precauţie, având în vedere numărul redus al femeilor însărcinate şi contagiate cu COVID-19 care au luat parte la acest studiu.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus , studiu , infectari , sarcina , placenta , coroanvirus
Dată publicare: 18-01-2022 20:13