Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spitalele scapă de eticheta COVID. Se fac deja liste de așteptare pentru bolnavii cu afecțiuni cronice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încet, şi cu paşi mici, sistemul de sănătate se eliberează de Covid. Mai multe spitale care îngrijeau doar bolnavi cu SARS-COV-2, primesc, mai nou, şi pacienţi cu alte afecţiuni.

 

Numărul celor care au nevoie de intervenţii chirurgicale, ori de consultaţii, nu este deloc mic. În unele secţii se fac deja liste de aşteptare.

În mai puţin de 3 zile de când a fost deschisă pentru pacienţii non-covid, secţia de cardiologie a Spitalului Colentina a fost ocupată aproape în întregime. Aurel Comănescu povesteşte că din cauza pandemiei, a fost nevoit să aştepte o jumătate de an o intervenţie chirugicală.

Aurel Comănescu, pacient: „Tahicardie, îmi bătea inima neregulat, după 6 luni, când îmi dispăruseră toate speranţele, iată-mă aici''

Citește și
ambulanta
Un elev a ajuns la spital după ce a fost bătut de colegii de clasă în pauză

Elena Onel, asistentă şefă cardiologie Colentina: „Avem pacienţi care sunt şi cronici care de un an şi ceva nu au mai venit la tratament, indicaţii date doar prin telefon. Asaltul deja a venit să ştiţi, din 16 paturi 12 sunt deja ocupate. Există deja listă de aşteptare, chiar şi pe sălile de intervenţional, la angiografie, la electrofiziologie''

Un etaj mai sus se fac pregătiri pentru bolnavii care au nevoie de terapie intensivă. Aici au fost 15 paturi ATI Covid, acum este zona verde.

„Am făcut nebulizare, așteptăm acum rezultatele testelor...sperăm să ne reluăm activitatea pentru care am fost pregatiți'' adaugă asistenta.

După mai bine de un an, şi în Institutul Matei Balş au acces bolnavi cu alte patologii infecţioase în afară de Covid.

Adrian Marinescu, directorul medical al IMB: „În sistem ambulator vin cei cu hepatite....''

Iar la Marius Nasta a fost deschis un nou compartiment de recuperare respiratorie, tot pentru pacienţi care nu mai au Covid. 13 paturi sunt aici, iar bolnavii pot face oxigenoterapie, exerciții fizice şi consiliere psihologică. Unitatea sanitară a redeschis şi compartimentele de oncologie și îngrijire paliativă.

Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: „În funcţie de cum va evolua infecţia şi de câţi ne vom vaccina, pentru că asta este foarte important, vom putea redeschide pavilionul pacientul pneumologic, pentru că sunt mulţi care au nevoie de reevaluări, de internări''

Singurul pacient cu SARS-COV-2 internat în Spitalul Foişor a fost transferat. În unitatea sanitară au început procedurile de nebulizare şi dezinfecție şi o echipă de la Primăria Capitalei a venit pentru a se asigura că circuitele sunt în regulă. În câteva zile, aici vor putea fi internaţi pacienţi cu probleme ortopedice.

În perioada următoare şi alte unităţi sanitare din ţară vor putea interna bolnavi care nu au infecţia Covid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult