Sorina Pintea, la bilanț. Realizările, dar și minusurile prezentate de ministrul Sănătății
Sorina Pintea, care a activat mecanismul european de protecție civilă pentru criza imunoglobulinei și a simplificat procedurile pentru bolnavi, spune că regretă că nu a putut să mobilizeze toți angajații din sistem, pentru a fi permanent în slujba pacienților.
Primul pacient care va beneficia de modificarea ordinului 50, care le permite românilor să plece mai uşor la tratament în străinătate este Eli. Este o fetiţă de 3 ani internată, de când s-a născut, în secţia de terapie intensivă a spitalului Marie Curie. Are nevoie de transplant de intestin, iar medicii care o îngrijesc au pornit chiar şi o campanie de strângere de fonduri.
''Ne-a spus doamna ministru că vom pleca la Birmingham, este singura şansă pentru Eli. Sunt foarte fericită'', spune mama Elenei.
Evaluarea, intervenţia chirurgicală şi îngrijirea post operatorie se ridică la 415 mii de euro. În baza noilor măsuri, statul va plăti transportul şi cazarea mamei.
O altă persoană care a beneficiat de modificarea ordinului 50 este o tanără româncă, studentă în Germania. Fetei i s-a făcut acolo un transplant pulmonar şi datorită noilor reglementări nu a mai fost nevoie să vină personal cu dosarul medical. L-a adus mama ei. Operaţia a costat 500 de mii de euro.
Sorina Pintea este şi cea care a luat decizia, în premieră naţională, de a activa mecanismul de protecţie civilă în scandalul imunoglobulinei. Practic, a cerut ţărilor din Uniunea Europeană, dar şi din NATO, să ne ajute cu medicamente vitale pentru sute de pacienţi care suferă de imunodeficienţa primară.
În urmă cu o lună, Sorina Pintea a decis să îl schimbe din funcţie pe şeful Agenţiei Naționale de Transplant. Şi a trimis acolo şi corpul de control.
Acestea sunt o parte din lucrurile pe care Sorina Pintea le-a trecut la capitolul realizări la 6 luni de când a preluat mandatul. Ministrul Sănătăţii a vorbit, însă, şi de minusurile din sistemul de sănătate: lipsa de medicamente, de personal sau nepăsarea cu care unii dintre doctori îi tratează pe pacienţi.
Pe termen scurt, ministrul Sănătăţii promite o lege nouă a transplantului, revizuirea preţului la medicamente, care nu s-a mai făcut de 5 ani, şi dotarea spitalelor de copii cu aparatură de screening auditiv, un proiect început la sfârşitul anului 2016, pentru care anul trecut nu au fost alocate fonduri.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii , transplant , raport , sorina pintea
Dată publicare: 01-08-2018 19:25