Semnele timpurii ale bolii Parkinson. Care este impactul asupra calității vieții
Specialiştii care au participat la conferinţa-dezbatere „4 semne ale Bolii Parkinson: T.R.A.P / Consultă un NEUROLOG!” au tras un semnal de alarmă în acest sens.
Potrivit specialiştilor, deşi este o boală incurabilă, intervenţiile medicilor în vederea controlului simptomelor ajută să se limiteze pe cât posibil impactul asupra calităţii vieţii pentru persoanele cu Boala Parkinson.
„Este vorba despre conştientizarea simptomelor care se află mai ales la debutul bolii Parkinson. (...) Toţi ştim că boala Parkinson este o boală neurodegenerativă, a doua ca frecvenţă şi că nu ne pricepem încă să vindecăm bolile neurodegenerative. (...) Încă de la începutul tulburării de mişcare din boala Parkinson, de la primele semne şi simptome, apare o alterare a calităţii vieţii care poate fi ameliorată cu un diagnostic şi un tratament corect, eficient de la bun început. (...) Toate aceste lucruri se pot rezolva cu succes în cazul în care un pacient este diagnosticat şi tratat de către colegii noştri neurologi în mod corect de la bun început. Are un sens extrem de important ca oamenii, în primul rând printr-un proces de educare medicală, să cunoască aceste semne... şi să facă acest demers de a se adresa medicului de familie, medicului neurolog pentru elucidarea cauzelor, a diagnosticului şi a celor mai bune căi de tratament ale acestei situaţii. (...) Avem undeva la 70.000 de cazuri în ţara noastră, probabil", a declarat prorectorul UMF "Carol Davila", Bogdan Ovidiu Popescu.
La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a subliniat importanţa identificării timpurii a semnelor bolii şi încurajarea consultaţiei medicale specializate.
„Boala Parkinson reprezintă o provocare majoră pentru pacienţi şi familiile lor, afectând nu doar organismul, ci şi calitatea vieţii şi interacţiunile sociale. (...) Subliniez importanţa identificării timpurii a semnelor bolii şi încurajarea consultaţiei medicale specializate, în speranţa că diagnosticul precoce şi intervenţia eficientă pot îmbunătăţi semnificativ evoluţia bolii. Este crucial să conştientizăm că până la 50% dintre persoanele cu Parkinson vor suferi anxietate sau depresie la un moment dat în timpul vieţii lor", a spus Păun.
Afecţiunea este diagnosticată, de regulă, după 60-65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaţilor, care au o probabilitate de 1,5 ori mai mare să dezvolte boala faţă de populaţia feminină. Totuşi, Parkinson nu „discriminează”, astfel că afecţiunea se poate instala şi mai devreme de 50 de ani, în aproximativ 10-20% din cazuri.
La nivel mondial, peste 8,5 milioane de oameni se estimează că suferă de boala Parkinson, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce în România cele mai recente date arată că peste 70.000 de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.
Manifestările asociate bolii Parkinson pot fi foarte variate de la persoană la persoană, însă există 4 simptome care reprezintă manifestările comune ce definesc această boală: tremor, rigiditate musculară, amplitudine redusă a mişcărilor, postură instabilă.