Secretul tinereții. Cele 6 suplimente pe care le ia un expert în biologia îmbătrânirii ca să-și prelungească viața
David Clancy, biogerontolog, este un om de știință care cercetează îmbătrânirea și susține că unele suplimente pot contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Acesta consumă, zilnic, șase suplimente pentru a preveni problemele de sănătate. Printre acestea se numără ginkgo biloba, ulei de pește și acid folic.
Majoritatea experților sunt de acord că este mai bine să obțineți nutrienții de care aveți nevoie din alimente, decât din suplimente. Totuși, suplimentele sunt utile dacă o persoană are un deficit de anumiți nutrienți sau dacă nu poate obține suficient din alimentație, ori dacă este bolnavă conform Insider.
Dr. David Clancy, care are 50 de ani și studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, a declarat pentru Business Insider că ia șase suplimente - unele datorită presupuselor beneficii despre care a citit în studii științifice, iar altele pentru că a identificat că are deficiențe nutritive.
„Iau ulei de pește pentru acizi grași, pentru că nu-mi place peștele. A lua magneziu și vitamina D are sens pentru toată lumea care are vârsta mea. Acidul folic și B12 au sens pentru mine să le iau din cauza testului de sânge, iar ginkgo, ei bine, de ce nu?”, a spus el.
Ginkgo bilobaGinkgo biloba este un supliment obținut din frunzele arborelui cu același nume, care conțin antioxidanți și sunt folosite de mult timp în medicina tradițională.
Nu există dovezi concludente care să sugereze că poate ajuta la vreo afecțiune, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă.
Clancy ia acest supliment de patru ani, după ce a văzut un mic studiu care sugera că ar putea fi util pentru bărbații supraponderali care vor să piardă în greutate. De asemenea, un alt studiu sugera potențialul său impact asupra performanței cognitive a persoanelor cu demență.
În opinia lui Clancy, merită încercat, deoarece este luat pe scară largă și bine tolerat de organism.
„A fost luat de o mulțime de oameni de-a lungul istoriei, așa că sunt dispus să arunc zarurile și să încerc, pentru că nu este scump. Nu poate face rău", a spus el.
Ginkgo este considerat a fi sigur în cantități moderate, dar efectele secundare pot include dureri de stomac, dureri de cap, reacții cutanate și amețeli.
Ulei de peșteAcizii grași omega-3 care se găsesc în pește au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea sănătății ochilor, ameliorarea inflamației și sprijinirea sănătății articulațiilor.
Un studiu din 2018 a constatat că suplimentarea cu un gram de ulei de pește pe zi nu a redus riscul mediu de evenimente cardiovasculare sau de cancer pentru cei 25.871 de participanți. Cu toate acestea, uleiul de pește a părut să reducă riscul pentru cei care nu mâncau mult pește.
Dr. Howard LeWine, redactor medical șef la Harvard Health Publishing, a scris într-un articol despre beneficiile consumului de suplimente de ulei de pește.
„Dacă nu mâncați pește sau alte fructe de mare, ați putea beneficia de un supliment de ulei de pește. Este mai mult decât probabil că aveți nevoie de întreaga orchestră de grăsimi de pește, vitamine, minerale și molecule de susținere care provin din consumul de pește pentru cele mai bune rezultate”, a spus acesta.
MagneziuÎmbătrânirea umană este adesea asociată cu o deficiență de magneziu, a spus Clancy, așa că ia un supliment în speranța că își va spori longevitatea și pentru a-și regla somnul.
O revizuire a studiilor din 2021 a constatat că, deși nu există prea multe cercetări pe termen lung cu privire la efectele suplimentelor de magneziu asupra îmbătrânirii și dezvoltării anumitor boli, este posibil ca menținerea unor niveluri sănătoase pe tot parcursul vieții să prevină inflamațiile cronice și să prelungească durata de viață.
În timp ce magneziul joacă un rol esențial în reglarea somnului, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă poate îmbunătăți calitatea somnului, potrivit unei revizuiri a studiilor din 2022.
Vitamina B12Vitamina B12 este un nutrient care ajută la fabricarea ADN-ului și la menținerea sănătății celulelor sanguine și celulelor nervoase. Ea se găsește în mod natural în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și laptele.
Potrivit Cleveland Clinic, între 1,5% și 15% dintre persoanele din SUA au un deficit de vitamina B12, ceea ce poate provoca slăbiciune sau oboseală, pierdere în greutate, greață, vărsături sau diaree, piele gălbuie și pierderea poftei de mâncare.
Majoritatea oamenilor pot obține toată vitamina B12 de care au nevoie din alimente, dar administrarea de suplimente poate fi benefică pentru persoanele care au probleme de absorbție sau care nu primesc suficient în dieta lor, cum ar fi vegetarienii sau veganii, potrivit Biroului de Suplimente Dietetice.
Acidul folicAcidul folic, după cum mai este cunoscută vitamina B9, este important pentru funcționarea celulelor, în special în timpul sarcinii. Se găsește în fasole verde, mazăre și nuci, precum și în fructe - portocale, banane, pepeni și căpșuni.
Deși deficiența de acid folic este rară în SUA, Clinica Mayo recomandă suplimente de acid folic pentru cei al căror organism se luptă să-l absoarbă din cauza dietelor sărace, precum și pentru femeile care sunt însărcinate, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate.
Vitamina DVitamina D este necesară pentru sănătatea și rezistența oaselor și susține, de asemenea, sistemul imunitar și sistemul nervos.
Cei mai mulți oameni obțin vitamina D atunci când pielea lor este expusă la soare, deoarece foarte puține alimente o conțin în mod natural. Dar, dacă oamenii nu se expun suficient, au pielea mai închisă la culoare sau sunt mai în vârstă, este posibil să nu obțină suficientă doar de la soare, potrivit Cleveland Clinic.
Deficiența de vitamina D presupune dureri osoase, oboseală, modificări ale dispoziției și slăbiciune musculară sau crampe.