Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este fruntașă la epuizarea profesională. Cum se manifestă sindromul burnout

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste jumătate dintre români se declară stresați la locul de muncă, iar mai bine de un sfert dintre ei spun că au ajuns la epuizare.

 

Așa arată rezultatele mai multor studii, care plasează România pe poziţii nedorite în rândul țărilor europene, în ceea ce priveşte aşa-numitul „sindrom burnout”.

 

Povestea lui Teodor, un român de 26 de ani care a suferit de burnout în Anglia

 

Teodor are 26 ani și a lucrat la un birou de schimb valutar din Anglia timp de 3 ani și jumătate. Povestește că îi plăcea ceea ce făcea, însă acest lucru nu l-a împiedicat să acumuleze stres până când a fost diagnosticat cu sindromul burn-out. În situația prin care a trecut el se află cum alte sute de mii de români.

 

Citește și
Stres
Cinci semne că stresul cotidian îți afectează rezultatele la job

Teodor Avasilcăi: „Nu aveam absolut nicio motivație pentru nimic. Eram tot timpul obosit. Imunitatea a scăzut. De cele mai multe ori oamenii speră că o să treacă de la sine sau că e temporar, nu e, doar se agravează și trebuie neapărat să ceară ajutorul unui specialist”.

Specialiști atrag, însă atenția asupra diferențelor dintre un nivel ridicat de stres și burn-out, adică epuizarea profesională, care face din ce în ce mai multe victime.

 

Burnout: „Nu mai pot, nu mai vreau și nu mai are sens”

 

Cornelia Paraipan, psihoterapeut: „O triadă a lui nu mai pot, nu mai vreau și nu mai are sens. Vorbim de o afectare la nivel de întreagă funcționalitate a corpului și vorbim de acel stres cronic. Apar dureri musculare, dureri articulare, dureri de stomac, apar gastritele pe fond de stres. Suntem mai irascibili, mai iritabili”.

 

Îmbucurător este însă faptul că există companii care se implică în creșterea bunăstării angajaților, pentru a împiedica o agravare a situației.

Patricia Radu, specialist în recrutare al unei companii: „Suntem fericiții deținători ai unei diplome care atestă imaginea reală a unui nivel de stres scăzut în rândul angajaților companiei. Prin faptul că îmbinăm munca cu activitățile recreative, prin faptul că încercăm să ne cunoaștem colegii în afara spațiului de lucru. Să știi să respecți timpul privat, vacanțele, concediile”.

 

Platforma „Burnout Hub” informează oamenii și îmbunătățește situații de burnout și stress

 

Pentru persoanele care se confruntă cu stres continuu și identifică simptome identice cu cele ale burnout-ului, există și o platformă menită să informeze, dar și să îmbunătățească situația.

 

Oana Vasiu, reprezentantul platformei „Burnout Hub”: „Pe platformă putem să găsim multe, multe informații în ceea ce privește burnout-ul, stresul. În domeniul well being-ului sunt informații, exerciții de relaxare. Colaborăm cu psihologi clinicieni, cu psihologi din domeniul muncii și organizațional, cu psihoterapeuți, cu traineri, cu coachi, cu medici, kinetoterapeuți”.

În urma înregistrării pe platformă, putem alege să completăm un chestionar gratuit prin care aflăm cât de gravă este situația în ceea ce privește relația cu locul de muncă. După ce răspundem la întrebări, vom primi un punctaj care ne indică nivelul de stres. Atenție, însă! Rezultatul testului nu reprezintă un diagnostic și este recomandată o vizită la psiholog în cazul obținerii unui scor ridicat.

Cazurile de burnout au înregistrat o creștere masivă în contextul pandemiei de COVID-19 și a izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, iar România continuă să ocupe poziții îngrijorătoare în clasamentele referitoare la stres.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult