Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a declanșat mecanismul prin care solicită imunoglobulină țărilor din UE

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Sănătății a decis, luni, declanșarea mecanismului european de protecție civilă, pentru a asigura cantitatea de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.

„Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, Ministerul Sănătăţii a luat deciza pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români”, se precizează într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Minsterul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al mecanismului European de protective civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

„Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională UNIFARM SA, care va acoperi şi costurile. Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România”, mai precizează MS.

La rânsul său, ministrul Sorina Pintea a precizat: „Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii.”

Citește și
mama timisoara
Mesajul unei mame: ”175 de zile de când copilul meu este tratat de Statul Român cu promisiuni”

 

Instalează GRATUIT aplicația Știrile ProTV:

CLICK AICI dacă ai telefon Android - CLICK AICI dacă ai iPhone

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult