Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reformă în sistemul de sănătate. Spitalele private vor primi bani de la stat pentru bolnavi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Spitalele private vor primi bani de la stat prin programele naționale de sănătate, pentru a trata bolnavii.

Ministerul vrea să modifice legea, astfel încât să le dea pacienților posibilitatea de a beneficia de tratamente și în clinici dotate cu aparatură performantă.

Ministrul Sănătății spune că banii nu vor fi luați de la spitalele publice și că vor fi suplimentate fondurile alocate programelor naționale.

Tratamentul pacienților cu afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, cele neurologice sau diabetul, este asigurat de stat prin programele naționale de sănătate.

Unele au finanțare directă de la ministerul Sănătății, iar aici intră programele de acțiuni prioritare - adică situațiile de infarct, accident vascular cerebral, marii arși și pacienții din terapie intensivă - în care este nevoie de intervenție rapidă pentru ca viața bolnavului este pusă în pericol. Altele, finanțate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt pentru bolile cronice.

Citește și
Copii
Virusul împotriva căruia copiii trebuie vaccinați între 11 și 14 ani. Poate duce la cancer

Până acum spitalele private primeau bani doar prin programele plătite de CNAS atunci când nevoile nu erau acoperite de spitalele de stat. Este, de pildă, cazul bolnavilor care au nevoie de dializă sau radioterapie.

Concret, din plafonul total, fiecărui spital îi erau alocați bani în funcție de cazurile pe care ar putea să le rezove pe baza estimărilor coordonatorilor de programe. Decontarea de la stat presupune, în funcție de program, asigurarea cheltuielilor pentru întregul tratament ori a medicamentelor sau a unor dispozitive. Bolnavii cronici care merg în privat ar trebui să plătească din buzunar diferența dacă tariful din spitalul particular depășește suma decontată de Casă de Asigurări de Sănătate.

Modificarea legislativă propusă de Ministerul Sănătății da posibilitatea ca spitalele private să acceseze și fondurile care vin direct de la Ministerul Sănătății și care până acum erau destinate doar spitalelor de stat.

Banii ar putea merge, de pildă, la un spital particular, unde sunt operați în fiecare an zeci de copii cu malformații cardiace doar fonduri strânse din donații. Dr. Ovidiu Lazăr: ”În momentul de față, în România există cu adevărat 2 centre recunoscute, 2 centre în care se fac astfel de intervenții chirurgicale: Târgu Mureș și Cluj, ele neavând capacitatea necesară pentru a se ocupa de toate cazurile. Orice inițativă care poate duce la creșterea numărului de copii salvați, de copii operați, este bine venită și cred că bariera financiară care a dus la realizarea unui număr mic de operații ar trebui spartă''. De mai mulți ani, bolnavii cu afecțiuni cardiovsaculare grave se tratează, contra cost, și într-un spital privat din București. Modificarea legii ar acoperi și aici cheltuielile integral în cazurile de urgență. Luca Militello, CEO spital privat: ”Dacă pacientul a venit aici va fi tratat, urgența se rezolva aici fără niciun cost în plus. În momentul în care spitalul privatul privat își asumă posibilitatea de a trata pacienți în urgență, își asumă până la capăt, indiferent cât va sta pacientul în spital”.

Pentru a primi fonduri din programele de sănătate, clinicile private trebuie să îndeplinească anumite criterii: să fie acreditate sau în curs de acreditare, să aibă Unitatate de primiri urgențe, personal medical și aparatură.

Normele pentru aplicarea legii vor fi gata în aprilie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult