Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția tinerilor medici după ce autoritățile vor să îi oblige să lucreze în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicii ar putea fi obligaţi să lucreze câţiva ani în ţară, după terminarea rezidenţiatului, având în vedere că statul investeşte zeci de mii de lei în pregătirea unui student, spune ministrul Sănătăţii.

Autorităţile lucrează la un act normativ în acest sens şi încearcă să găsească o soluţie legală.

"Este aberant", ripostează tinerii doctori, care susţin că dacă ar avea condiţii decente de lucru în spitale, nu şi-ar dori să plece în străinătate. Deficitul de medici, la nivel naţional, este de 12.000.

Tinerii medici ar putea fi obligaţi să rămână în ţara până la 5 ani şi să lucreze chiar şi în spitalele mici din provincie. Aşa s-ar rezolva lipsă acută de specialişti, cred autorităţile, care spun că statul investeşte o mulţime de bani în pregătirea lor.

Sorina Pintea: ''Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară''.

Citește și
implant
Anchetă de proporții. Mii de pacienți au primit implanturi medicale nesigure și insuficient testate

Un raport prezentat în urmă cu 2 ani arata că pregătirea unui student la facultatea de medicină costa 81.000 de lei. Se adaugă apoi cheltuielile salariale din timpul rezidenţiatului.

În susţinerea proiectul, Ministerul Sănătăţii are ca argument şi mărirea lefurilor pentru rezidenţi.

Acestea au crescut odată cu legea salarizării, iar acum un rezident din primul an porneşte de la un salariu de bază între 3000 şi 4000 de lei net, la care se adauga diverse sporuri şi gărzi.

În acelaşi timp tinerii medici spun că muncesc pentru aceşti bani, iar statul nu le dă bani pentru perfecţionarea continua.

Ştefan Decebăluță: ''Nu se investeşte cum se spune că se investeşte în pregătirea noastră. noi mergem al congrese pe banii noştri.''

Cei mai mulţi medici spun că pleacă în alte ţări din cauza faptului că nu sunt locuri libere în spitalele mari, care au dotări. În acelaşi timp, unităţile sanitare din oraşele mici, unde ar găsi de lucru, nu au aparatură.

Proiectul Ministerului Sănătăţii trebuie gândit în aşa fel încât să nu încalce dreptul cetetanilor europeni la libera circulaţie pe piaţa muncii.

În acest sens, fostul ministrul al sănătăţii Vlad Voiculescu propune planificare multianuală a posturilor, iar admiterea la rezidenţiat să ţină cont şi de abilităţile clinice ale doctorilor. Şi foarte important: alocarea specialiştilor să ţină cont de nevoile reale din spitale.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: ''Degeaba ţii în ţară 100 de epidemiologi dacă ai doar 2 posturi scoase pentru ei. Mai întâi să existe condiţii de lucru, condiţii să înveţi să ţi faci meseria mai bine şi apoi condiţii să îţi faci meseria mai bine. Dacă există şi stimulente de ordin fianciar se poate discuta şi e responsabilitatea principală a autorităţilor locale. Medicii nu vor să plece dacă pot facă aici bine."

Cu lipsa medicilor în zonele de provincie se confrunt[ şi alte ţări din Uniunea Europeană. Franţa, de pildă, apelează la doctori români.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult