Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rafila: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că "sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19".

"Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate", a afirmat Rafila marți, la o conferinţă la care a participat alături de alţi miniştri de resort din UE, potrivit News.

"Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19", a afirmat Alexandru Rafila, în intervenţia avută la conferinţa "Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

El a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Rafila: Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că "stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-Covid-19".

Citește și
boli autoimune
Specialiști: Răspândirea globală a bolilor autoimune este pusă pe seama ”dietei occidentale”

Conform lui Rafila, principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face faţă pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii, a arătat el.

"Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european", a subliniat el.

Sprijinul european, element cheie ”pentru a face față pandemillor”

În final, Rafila a menţionat că, în opinia sa, "colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea ECDC şi Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică".

La conferinţa "Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", desfăşurată marţi, au participat miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult