Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Radioterapia, un lux pentru pacienții români. N-avem nici aparatură, nici medici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii care au nevoie de radioterapie nu beneficiază de ea pentru că nu există aparatura şi nici medici suficienţi, potrivit Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Încă de acum 2 ani, Banca Mondială ne-a oferit fonduri pentru aparatura modernă. Dar a cerut spitalelor să amenajeze camerele speciale în care să fie montată. Doar două unităţi, din 8, au găsit bani şi timp să pregătească locurile, şi până în toamnă vor primi aparatele pentru radioterapie.

Un copil bolnav de cancer va pleca în străinătate pentru radioterapie. În ţară, nu are şanse pentru că nu există încă echipamente performante. Zeci de mii de bolnavi le aşteaptă încă.

În prezent, în România sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie. 13 dintre ele sunt în clinicile private. Mult prea puţine pentru câţi bolnavi au nevoie de un astfel de tratament. Aşa se face că în fiecare an, mai puţin de jumătate au acces la aceste raze.

Pacientă: "Eu am avut noroc că am prins loc, dar sunt mulţi care aşteaptă."

Citește și
irlanda
Peste 2.500 de irlandeze au făcut baie goale şi au stabilit un nou record mondial

Ca să rezolve această problemă, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va primi bani de la Banca Mondială, pe care să îi investească în aparatele de radioterapie. Oficialii au stabilit chiar şi centrele medicale care vor fi dotate cu aparatura nouă.

Sunt 8, şi se afla în toată ţara. Proiectul se ridică la 17,6 milioane de euro, însă cea mai mare parte a banilor este destinată echipamentelor. Spitalele trebuie să amenajeze din fonduri proprii camerele pentru radioterapie, dar prea puţini directori s-au grăbit să acţioneze.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Cele care au făcut buncărele vor fi primele care vor primi aparatură. Două centre vor fi deschise în august: Baia Mare şi Oradea. Lucrările în Baia Mare au început anul trecut în august, din 3 mil cât costă am primit doar 600 de mii, restul sunt din fonduri proprii".

Un alt centru de radioterapie trebuia deschis la spitalul Universitar Bucureşti. Managerul spune însă că planul iniţial a fost incomplet, aşa că proiectul a fost reluat de la zero. Prin urmare vor mai trece cel puţin 2 ani până când va fi funcţional.

Adriana Nica, manager interimar SUUB: "Aveam nevoie de o capacitate mai mare de curent electric, în caiet scria că nu există fundaţia, dar ea există... nu puteam să mergem mai departe cu ceva care nu era conform cu realitatea..."

Iar Ministerul promite că bolnavii nu vor mai sta luni întregi pe listele de aşteptare. Alte 10 centre din Bucureşti şi din ţară au fost evaluate pentru a fi dotate în viitor cu aparate de radioterapie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult