Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România, realizat cu succes la Târgu Mureș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Şansă la viaţă pentru un bărbat de 41 de ani din Sibiu. În plină criză sanitară, acesta a primit o inimă nouă.

Era la capătul puterilor, cu o grea suferinţa, şi doar transplantul îl mai putea salva. Intervenţia a fost făcută la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș, după ce familia unui bărbat din Iaşi, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. Este primul transplant de inimă din România, după declanşarea crizei COVID-19.

Ioan Filip a împlinit, de curând, 41 de ani. De doi ani aştepta un transplant de cord. Terapia cu medicamente nu îi mai era suficientă.

Familia din Iaşi a unui bărbat aflat în moarte cerebrală, care a fost de acord să îi fie donate organele, i-a dat, acum, şansă la o viaţă normală.

Prof. Dr. Horațiu SUciu, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș: „Era pe lista de aşteptare, aflat la capătul resurselor biologice, în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, şi a fost această ocazie fericită în care un cord a fost disponibil la Spitalul de Neurocgirurgie din Iaşi. Donatorul, un bărbat de 42 de ani, care a suferit traumatism cranio-cerebral”.

Citește și
rinichi transplant
Întâmplare neobișnuită în Florida. Doi rinichi au fost transplantați încrucișat între două familii

Corina Filip, soția bărbatului: „Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care au dat dovadă. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment. Aşteptarea a fost cruntă. Anul trecut ne-a spulberat oarecum speranţele şi şansele, dar uite, Dumnezeu e mare”.

În România, acesta este primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare. Intervenţia a dat emoţii echipelor medicale. Lipsa aeronavelor speciale cu care se pot transporta organele prelevate este una dintre cele mai mari probleme.

Cordul a ajuns de la Iaşi la Târgu Mureş datorită unei echipe de medici din Belgia, venită la noi în ţara să preleveze plămânii donatorului. Prof. Dr. Horațiu SUciu: „Au avut amabilitatea să facă o escală în drumul spre casă, pentru că ei au prelevat plămânii prin eurotransplant, ei au avut amabilitatea să vină în Târgu Mureş, să facă o escală şi acest lucru a salvat o viaţă”.

Operaţia de transplant de inimă a durat patru ore şi jumătate. Bărbatul de 41 de ani va mai rămâne internat câteva săptămâni. Acasă, în Sibiu, este aşteptat de două fetiţe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult