Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primul lot de vaccin gratuit anti-HPV, disponibil în cabinetele medicilor de familie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primul lot de vaccin gratuit anti-HPV a ajuns, în sfârșit, în cabinetele medicilor de familie.

Vorbim despre vaccinuri care protejează împotriva celor mai periculoase tulpini care dau anumite tipuri de cancer genital.

Primele seruri sunt destinate adolescentelor pentru care părinții au cerut deja vaccinarea. Ministerul Sănătății face însă, din nou, doar pe jumătate un gest așteptat de mult și nu pune la punct o campanie de informare a pacienților, riscând ca programul să eșueze, la fel ca acum 12 ani.

A fost ultima campanie de vaccinare în școală, soldată cu un dezastru. Părinții români, îngroziți de zvonuri cum că fetițele lor au rol de cobai, că vaccinul ar da sterilitate, autism, paralizii sau leucemie, au refuzat în masă vaccinul. 200.000 de doze au ajuns la gunoi, în loc să salveze sănătatea și viață elevelor care au devenit, între timp, femei. Multe au pățit ceea ce putea fi evitat: s-au infectat pe cale sexuală cu „human papiloma virus” (HPV).

12 ani i-a luat Ministerului Sănătății din România să ofere din nou gratuit, prin program național, vaccinul anti-HPV. Dar dozele nu vin automat, trebuie solicitate de medicul de familie la Direcțiile de Sănătate Publică pe baza unei cereri semnate de părinții fetelor între 11 și 14 ani.

Citește și
Teste
Importanța pe care educația sexuală o are în viața adolescenților. Sfatul specialiștilor

Dr. Florin Prosa, medic de familie: „Prevenim apariția unei infecții în sfera genitală. Cel mai periculos, poate evolua către un cancer de col uterin. Asigura o protecție de peste 97% la infecțiile apărute”.

Dr. Eva Cristescu, medic de familie: „Dacă mă întrebați pe mine, e de dorit să vaccinăm fetițele înainte de debutul vieții sexuale. Multe dintre mamele fetelor mele au o tulpină HPV și atunci înțeleg foarte bine importanța vaccinării”.

În afară de câteva pliante, nici măcar acum autoritățile nu au făcut o campanie națională de informare. Ar trebui să citim și să auzim peste tot că anual 4.000 de românce află că au cancer de col uterin și multe mor, pentru că boala e în stadiu avansat.

Între timp, Australia e pe cale să devină prima țară în care cancerul de col va fi eradicat. Deja au doar șase cazuri la suta de mii de locuitori pe an, de 60 de ori mai puțin decât România. Însă de 23 de ani vaccinează gratuit toată populația feminină. De o jumătate de an, Marea Britanie a extins vaccinarea anti-HPV și la băieți. Ei sunt purtători, așa că își infectează partenerele, dar se pot îmbolnăvi ei înșiși de cancer penian, testicular și scrotal. În farmacii, vaccinul costă 650 de lei și îl poate face orice femeie de vârstă fertilă, în 2 sau 3 doze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult