Preţurile măştilor au explodat. Spitalele nu au destule costume de protecţie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Unii comercianți au crescut prețul chiar și de 30 de ori în numai câteva zile, după ce au văzut că produsele au căutare și au cumpărat cantități uriașe de la importatori. Nu este speculă, spun cu seninătate autoritățile noastre, pentru că piața e liberă. Scumpirea materialelor de protecție a intrat însă, în vizorul Consiliului Concurenței.
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara caută în țările vecine costume de protecție pentru risc biologic. În depozit mai sunt doar 40, iar pentru îngrijirea fiecărui pacient suspect se folosesc cel puțin două.
Virgil Musta, medic: „Să sperăm că nu vor fi foarte multe cazuri care să necesite astfel de echipamente, deoarece am încercat și ieri să achiziționăm și n-am mai găsit niciunde.”
În depozitul de materiale sanitare al Spitalului de Copii Gomoiu sunt nouă secții, două ambulatorii și o cameră de gardă, așa că fluxul e continuu. Stocul e împrospătat chiar și zilnic, prin sistemul de achiziții publice.
Maria Enescu, manager: „Halate, botoși, măscuțe. Anul trecut le-am cumpărat cu 50 de bani bucata, iar în cursul zilei de ieri le-am cumpărat cu 2 lei 20, diferența fiind de patru ori.”
Cum se explică această creștere a prețului? Mai multe containere cu măști, aflate pe drum din China spre România, s-au întors în Asia, după ce fabricanții au oferit dublu pe cantitate și au răscumpărat-o.
Tian Yulong, Ministerul Industriilor: „Sunt multe materiale necesare urgent pentru pacienții grav bolnavi. Este prima lor linie de apărare. În mai puțin de o lună, producția noastră s-a dublat.”
O cantitate însemnată de materiale a fost cumpărată de la furnizori de unii comercianți care speculează momentul și au urcat prețul pe platformele online chiar și de 30 de ori. 500 de lei pentru o cutie cu 50 de bucăți. Importatorii au rămas cu stoc zero pentru farmacii.
Femeie: „Am întrebat acum și n-au.” Reporter: „Vă mai trebuie?” Femeie: „Da, aș mai vrea două pachete de 50, așa.”
Andreea Dragomir: „Nu mai avem măști. E făcută o precomandă, așteptăm să vedem când va intra.”
Reprezentanții Autorității Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spun că nu pot interveni în politica de preț a comercianților, care pot fixa orice adaos doresc. Piața e liberă. Evident, această stare de fapt se poate schimba dacă autoritățile constată că apare un pericol real pentru sănătatea publică și siguranța națională.
Este, desigur, doar un scenariu, dar care ar permite statului să impună și firmelor, nu doar cetățenilor, limite privind cantitatea vândută și prețul cerut.
Diana Ionescu, directorul spitalului: „Eu sper să le putem găsi. Noi, în spitale, la începutul chirurgiei mele, am prins măști făcute din tifon, confecționate la croitoria spitalului.” Reporter: „Dar erau eficiente?”
Diana Ionescu: „Erau eficiente, categoric. Se și opera cu astfel de măști, sterilizate în interior.”
Problema prețurilor uriașe la măști, botoși, mănuși și costume de protecție este în atenția Consiliului Concurenței. Dacă sunt gășiți vinovați de practici incorecte, comercianții pot fi amendați cu până la 10% din cifra de afaceri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!