Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preţul măştilor de protecţie a explodat. Avertismentul medicilor privind eficienţa lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Declanșarea epidemiei de gripă în România și înmulțirea știrilor despre coronavirus au dus la dispariția treptată a măștilor de protecție.

Multe farmacii nu le mai au pentru că marii furnizori trimit stocuri uriașe în China. În consecință ,prețurile au crescut chiar și cu 400% acolo unde se mai găsesc. Pe internet, măștile sunt cumpărate într-o zi la un preț și vândute mai scump a doua zi.

Din cinci farmacii vizitate în două sectoare din Capitală, doar una singură mai avea marfă pe stoc.

Reprezentanții unei alte farmacii au intuit declanșarea epidemiei de gripă și și-au suplimentat din timp stocurile.

Roxana Constantin, farmacist șef: „În luna decembrie am vândut în jur de 5.000 de măști și în luna Ianuarie 50.000. Creșterea se menține pentru că toți cumpără pentru ei, familie, colegi de birou. Într-adevăr stocurile la distribuitori sunt mult mai reduse din cauza cererii.”

Citește și
vaccin antigripa
Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi împotriva gripei

Cererea e într-adevăr foarte mare. Reprezentantul unei firme producătoare de echipamente de protecția muncii care distribuie și astfel de măști în spitale, în instituții publice și private spune că cererea este de un milion de bucăți.

Edi Panait, administratorul firmei: „Stocul furnizorilor din România la momentul asta este zero la tot ce înseamnă măști chirurgicale, iar importurile sunt destul de greoaie din pricina crizei din China. Prețurile au crescut la cei care mai au pe stoc și toți vor să își facă provizii.” Reporter: „Cu cât au crescut prețurile?” Edi Panait, administratorul firmei: „Cu 400%."

Vânzările au explodat și pe internet. Pe multe site-uri stocul este epuizat.

Prețul poate să crească de la o zi la alta. Un comerciant care vindea vineri o cutie cu 0,5 euro, a cerut sâmbătă 7 euro iar luni 14 euro. Pentru că purtarea unei asemenea măști poate ajuta.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Până la urmă este un filtru și trebuie să folosim masca ori de câte ori avem nevoie să mergem într-o aglomerare. Când vrem în același timp toți să luăm un anumit produs, el dispare.”

Dar nu garantează că nu va veți îmbolnăvi.

Masca de protecție poate fi inutilă dacă o purtați de mai multe ori. Este de unică folosință și întotdeauna se folosește cu partea colorată în față, astfel încât să vă acopere și nasul și bărbia. După o singură utilizare se aruncă. Dar asta nu înseamnă că vă ferește de virusul gripal dacă nu luați toate măsurile de protecție necesare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult