Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră, la Brașov: copiii cu boli incurabile fac terapie în realitatea virtuală

Your browser doesn't support HTML5 video.

O terapie inovatoare, bazată pe realitatea virtuală, este experimentată, în premieră, la Braşov.

Tehnologia modernă îi ajută pe copiii şi adolescenţii cu boli incurabile să-şi învingă fricile, să capete încredere în ei, să suporte mai uşor tratamentele chinuitoare. Cu toate că au început doar de câteva săptămâni, rezultatele se văd deja.

Dani este imobilizat în scaun cu rotile încă de la naştere, de o tetrapareză spastică. Însă, în timpul terapiei, pluteşte într-o lume pe care o iubeşte, dar pe care viaţa nu i-a oferit-o. Şi-a luat şi mama în această călătorie uimitoare.

Cerasela Antonesei, mama unuia dintre pacienţi: „Îmi povesteşte că e foarte frumos şi că se simte foarte bine şi liber şi încrezător că poate să facă ceva. Faptul că urcă mai greu într-un autobuz, asta nu ne împiedică să trăim. Și eu îl încurajez că putem să mergem înainte, că putem să facem ce ne dorim." Cu ajutorul specialiştilor, pacienţii pătrund într-o realitate virtuală unde escaladează Everestul, înoată alături de delfini sau păşesc pe lună.

George Vlad, terapeut: „E un mediu în care simt şi ei că au control. Gustă puţin din bucuria controlului şi asta le măreşte stima de sine, scade anxietatea şi în viaţa de zi cu zi sunt mai curajoşi."

Citește și
aplicatie eyesight
iLikeIT. Aplicatia de realitate virtuala care vindeca ambliopia. A fost creata de programatorii din Cluj

Emil Haghel, tatăl unuia dintre pacienţi: „E mai deschis, e mai îndrăzneţ, are curaj mai mult. Se vede că interacţionează cu ursuleţul ăsta.”

Diagnosticată cu o afecţiune renală gravă, Alexia nu are voie să facă efort. Dar şi-ar dori să se angajeze part-time, ca să uşureze efortul uriaş al familei aşa că exersează câteva profesii.

Alexia Răducanu: „Îmi doresc să lucrez la un magazin sau ceva în care mi-e uşor.” Reporter: „Și aici chiar te-ai antrenat?” Alexia: „Da, m-am antrenat la bucătărie şi la magazin. Și în viaţa reală aş putea face lucrurile astea. Într-adevăr, să nu lucrez opt ore pe zi. Maxim patru sau șase, dar aş putea să fac faţă.”

Beneficiarii sesiunilor de terapie bazată pe realitatea virtuală sunt peste 100 de copii din întreaga ţară, aflaţi în grijă a două centre din Bucureşti şi Braşov.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult