Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prelevare de organe la Târgu Mureș de la un bărbat aflat în moarte cerebrală. România, țara din UE cu cei mai puțini donatori

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai multe vieți vor fi salvate, după ce familia unui bărbat din Mureș, aflat în moarte cerebrală, a acceptat să doneze organele.

Rinichii și ficatul său vor ajunge la oameni suferinzi, care așteaptă o nouă șansă la viață. Asemenea decizii, pe care familiile le iau cu mare greutate, s-au înmulțit în ultima vreme, astfel că numărul prelevărilor s-a dublat în acest an.

Bărbatul de 54 de ani, tâmplar de profesie, se pensionase din cauza unui boli cronice. Înainte să ajungă la spital, s-a dus la o vecină să cumpere ouă. Acolo i s-a făcut rău.

În ciuda eforturilor, medicii nu i-au putut salva viața. Au apelat însă la înțelegerea familiei, pentru a-i ajuta pe alții, care mai au o șansă. Trei pacienți vor supraviețui după gestul generos al soției și celor doi copii ai bărbatului decedat.

Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș: „Rinichii prelevați au fost trimiși la Insitutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, iar ficatul a fost trimis la Fundeni”.

Citește și
Surse: Fetița de 5 ani cu hepatită misterioasă nu răspunde la tratament. Medicii iau în calcul transplantul de ficat
Fetița de 5 ani care a murit după transplantul hepatic avea ciroză, nu Boala Wilson
România, țara cu cei mai puțini donatori de organe din Europa

Medicii spun că tot mai multe familii acceptă donarea de organe, atunci când pierd un om drag.

Dr. Oana Pitea: „Cifrele sunt mai mari ca în alți ani, astăzi deja sunt cu doi donatori mai mulți decât tot anul trecut adunat, practic numărul donatorilor până la acest moment este dublat față de anul trecut la nivel de țară”.

Chiar și așa, România are cei mai puțini donatori din Europa. Spitalele din Spania, de exemplu, fac zilnic prelevări de organe, care salvează mai apoi alte vieți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult