Orban, despre cei externaţi la cerere: Se vor face controale pentru respectarea măsurii izolării la domiciliu
Aceştia vor putea, fie să revină la spital, fie să stea în izolare în locaţii pe care le aleg, urmând a fi verificaţi de către angjaţi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, la Digi 24, că s-a făcut o analiză a actelor normative şi administrative care trebuie pregătite în aplicarea legii carantinei.
Întrebat dacă cei care s-au externat la cerere vor fi duşi din nou în spital, Orban a afirmat: ”Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată să emită deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul Sănătăţii să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi în acelaşi timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”.
Orban a menţionat că 972 de persoane confirmate cu coronavirus s-au externat la cerere. În plus, au existat şi persoane cu test pozitiv care nici nu s-au internat.
”Evident, pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă, se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu. Şi, în mod clar, de acum încolo se aplică legea. Persoanele care vin cu simptome la spital, pot fi internate 48 de ore, până la diagnosticare, după care se vor aplica prevederile legale, de asemenea, se va putea dispune izolarea la domiciliu, dacă nu se va putea face tratarea persoanei la spital. De asemenea, vom putea impune izolarea la domiciliu pentru toţi cei care au intrat în contact cu persoanele infectate prin decizii ale angajailor din DSP-uri. De asemenea, am avut o discuţie cu domnul Ministru Tătaru, practic să ceară fiecărei DSP necesarul de personal, pentru că avem posibilitatea de a utiliza pârghia detaşării şi în felul acesta putem să întărim DSP-urile”, a completat premierul.
Acesta a precizat că au fost crescute organigramele cu 1000 de oameni pentru toate DSP-urile şi tot cu 1000 de oameni la Ambulanţă.
Întrebat dacă poate fi evaluat impactul pacienţilor care s-au extrnat la cerere, deşi erau confirmaţi cu coronavirus, Orban a declarat: ”Îmi este foarte greu de făcut o evaluare pentru că nimeni nu ştie ce au făcut oamenii. Dacă au stat acasă, cuminţi, nu au intrat în contact cu alţii, riscul de răspândire al bolii nu a existat. Dacă, în schimb, dacă, deşi diagnosticaţi pozitiv, au ieşit din izolare şi au intrat în contact cu alte persoane, atunci există un risc epidemiologic mare de răspândire a virusului de către aceste persoane. Aici atrag atenţia că, dacă se demonstrează că o persoană diagnosticată pozitiv a ieşit din starea de izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitivă, asta înseamnă infracţiune”.
Sursa: News.ro
Etichete: spital , controale , ludovic orban , dsp , legea carantinei
Dată publicare: 20-07-2020 22:04