Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Urgențele, în viziunea a 8 din 10 români: amețeli, durere de burtă și unghie încarnată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unităţile de Primiri Urgenţe din ţară se confruntă cu valuri uriaşe de pacienţi.

Oamenii nu mai au răbdare să se programeze la medicul de familie şi apelează direct la specialiştii de la urgenţe. La Cluj, de pildă, 8 din 10 bolnavi care se prezintă la UPU nu au probleme grave de sănătate, care să le pună vieţile în pericol. Doctorii spun că în multe zile nu reuşesc să îi consulte pe toţi.

La Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj vin în medie 140 de persoane pe zi, speriate că au probleme grave de sănătate. În realitate însă, cazurile cu adevărat serioase, care pun viaţa în pericol, sunt mult mai puţine. Dar pentru că la medicul de familie pot ajunge doar cu programare, iar aşteptarea durează în unele situaţii şi câteva zile, pacienţii apelează direct la specialiştii de la urgenţe.

Delia Ciucă, medic de familie: "De trei săptămâni încoace nu am avut nicio zi fără sub 40 de pacienţi pe zi. Am avut şi zile cu 60 şi peste 60 de pacienţi. Contractul este de la minimum 700 de pacienţi pe lista. Eu ca medic de familie rareori trimit la Urgenţă, cazurile acute le rezolvăm în general aici."

80% din cazurile care ajung la UPU ar putea fi rezolvate la medicul de familie sau la centrele de permanență.

Citește și
Gripa, alerta medicala, vaccin
Alte cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 45

Raluca Tat, medic primar UPU Cluj: "Sunt persoane care se adresează cu o unghie încarnată sau o patologie destul de frecventă: ameţesc sau mă doare burta. Au învăţat să folosească internetul şi îşi supraestimează simptomele şi au tot timpul impresia că boala pe care o au ei este foarte gravă şi incurabilă."

Adela Golea, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj: "Populaţia trebuie să cunoască mai multe lucruri, nu trebuie să ne speriem aşa, sunt nişte semne care îţi arată că poţi dezvolta o boală. Şi trebuie să avem încredere în specialişti."

Pentru a combate acest fenomen, reprezentanţii UPU au demarat campanii de educare a populaţiei. Şi le explică oamenilor care sunt semnele pentru care trebuie să se prezintă la Urgenţă, ca să nu mai aglomereze camerele de garde oricum suprasolicitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult