Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OMS trage un semnal de alarmă. Până în 2050, mai mult de jumătate dintre oamenii de pe glob vor suferi de miopie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Organizația Mondială a Sănătații trage un semnal de alarmă: 40 la sută din populația lumii este mioapă și până în 2050 mai mult de jumătate dintre pământeni vor suferi de această afecțiune.

În aceste condiții, România nu are strategii de prevenție și tratament. Oamenii care au nevoie o consultație oftalmologică nu ajung la specialist, iar costurile nu sunt decontate sau compensate de asigurările de sănătate, așa că mulți își cumpără ochelari de la tarabe.

Mulți români ajung la o consultație oftalmologică abia atunci când simt că vederea nu-i mai ajută deloc, spun medicii.

Adriana Stănilă medic primar oftalmolog: ”Copiii nu știu cum trebuie să vadă la distanță și pe la țară sunt oameni care toată viața nu au purtat ochelari și aveau -7 dioptrii."

Numărul miopilor a crescut din cauza modului de viață: mult timp petrecut în interior, fără lumină naturală și folosirea excesivă a vederii de aproape în ecrane.

Citește și
eLEGS, Exoscheletul bionic
iLikeIT. Inovații medicale românești: Ochelari pentru nevăzători, brățări inteligente pentru copiii cu ADHD sau exoscheleți

Emanoil Diaconu, medic primar oftalmolog: ”Acum toți oamenii privesc în niște device-uri care sunt din ce în ce mai aproape de ochi și cu cât sunt mai aproape și cu cât sunt mai mici solicită ochiul mai mult."

Miopia apare la vârste tot mai fragede, dar sistemul sanitar de stat nu îi ajută pe cei afectați. Cu trimitere de la medicul de familie oftalmologul poate doar să îi consulte gratuit.

Adriana Soare, purtătorul de cuvânt al CAS Argeș: "Ce nu intră în pachetul de bază de servicii oftalmologice sunt ochelarii."

Lentilele de corecție costă între 60 si 4.000 de lei, dar mulți oameni preferă să-și cumpere ochelari din piață, unde fac doar o probă privind în jur.

Acolo o pereche de ochelari costă doar 10 lei. Medicii spun că apariția miopiei poate fi prevenită. Una dintre metode, mai ales în cazul copiilor, este activitatea în aer liber. În perioada pandemiei puțini au respectat însă această recomandare. Carina a mers la doctor când a simțit că lumina o deranjează.

Carina, 16 ani: ”Cred că după două, trei luni petrecute în mediul online, în timpul pandemiei. Am avut zile în care stăteam și opt ore în fața calculatorului, poate chiar mai mult."

Miopia poate duce si la apariția glaucomului și a cataractei, afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult