Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O aplicație de telefon folosită în premieră la un spital de stat arată rudelor ce se întâmplă cu pacientul în timp real

Your browser doesn't support HTML5 video.

O aplicaţie folosită în premieră într-un spital de stat de la noi ar trebui să îi liniștească pe cei care aşteaptă veşti despre rudele internate.  

Modelul, lansat joi, este utilizat de Spitalul Judeţean din Oradea, iar oamenii pot afla în timp real ce se întâmplă cu cei dragi după ce sunt preluaţi de medici. Scanează un cod QR și au acces la informaţii despre pacient.

”Ruda unui pacient: De 4 ore stăm aicea, de la ora 10, o adus-o pe soacra-mea la neurologie, și de-atunci, nimic. Reporter: Nu ştiţi nimic? Ruda unui pacient: Nimic!”.

Astfel de griji au sute de oameni, în fiecare zi, în unităţile de primiri urgenţe din ţară. Odată ce targa pe care se află pacientul intră în secţie şi uşile se închid, rudele rămân afară, măcinate de îngrijorare, uneori ore întregi, până când un medic are timp să informeze familia.

Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, inițiatorul aplicației: ”Foarte greu găsim timp, de fiecare dată când familiile și-ar dori să ieșim și să vorbim cu ei, să o și facem, la modul real. Și-atunci, această aplicație le poate prezenta evoluția”.

Citește și
Neuralink
Neuralink a implantat pentru prima dată un cip în creier unui om. Anunțul făcut apoi de Elon Musk

Aplicația APARŢINĂTOR.RO a fost creată şi îmbunătăţită de medici şi it-işti, timp de aproape un an. Poate fi folosită de cei care ajung la Unitatea de Urgenţe a spitalului din Oradea.

Ruda unui pacient: ”Îmi apare evoluția durerii pacientului, și că durerea e acum la nivelul 6. Acuma mi-o apărut, în desfășurare, că i-o făcut ecografie și analize în ambulator. Consultație medic curant, la ora 14 și 6 minute”.

”Da, este nevoie de aplicația asta”

Informaţiile sunt introduse în aplicaţie de asistentul de la triaj, apoi de medicul curant.

Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, inițiatorul aplicației: ”Aici e axa timpului, pe care sunt elementele care au fost deja executate: consultul medicului curant, tratament, radiografia. Iar dacă ar mai avea, să zicem, recomandare de ecografie, vor apărea deasupra”.

Datele sunt văzute în timp real de familia care aşteaptă afară. Când ajung la spital, rudele trebuie să descarce, gratuit, aplicaţia, apoi să scaneze codul QR care apare pe fişa pacientului.

Mihai Petruțiu, CEO firmă de IT: ”Cu fiecare orădean cu care am vorbit și care a avut tangență cu urgențele, ne-a zis: da, este nevoie de aplicația asta”.

În viitor, aplicaţia ar putea fi folosită în toate secţiile spitalului din Oradea. Și unele spitale private din țară au sisteme prin care rudele sunt anunțate de starea pacienților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult