Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nereguli în activitatea de transplant. Un singur om lua toate deciziile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nereguli grave ies la iveală în activitatea de transplant.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății care face verificări la Agenția Națională de Transplant a descoperit că un singur om coordona activitatea, conform unor surse oficiale. În timp ce inspecatorii lucrează la raport, ministrul a început să facă schimbări în Agenție și a cerut o nouă lege a transplantului, clară și transparentă.

Ultimele verificări făcute la Agenţia Naţională de Transplant arată că, în instituţie, nimeni nu ar fi ştiut exact câte persoane aveau nevoie de un organ pentru că în Registrul Naţional de Transplant, datele nu erau introduse în timp real. Surse din Ministerul Sănătăţii spun că în urma verificărilor nu s-a putut constata câte perechi de rinichi şi plămâni au fost prelevate şi trasplantate, căci în ANT nu exisa nicio informaţie privind etapele lanţului de la donare la transplant, lucru care contravine directivelor europene.

Aceleaşi surse din Minister susţin că întreaga activitate de transplant a fost coordonată în toţi aceşti ani de o singură persoană, doctorul Victor Zota, şi nu de Agenţie, aşa cum ar fi fost normal. Conform unui ordin intern al SABIF, Victor Zota primea informaţia privind existenţa donatorului, el contacta spitalele unde se aflau potenţialii pacienţi, tot el decidea când se prelevau organele şi unde mergeau.

Nicăieri însă nu s-ar pomeni obligaţia acestuia de a anunţa Agenţia Naţională de Transplant despre acţiune şi rezultate.

Citește și
Doina Hrehoreț, transplant, ficat, medic
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat

Practic, se formase un circuit închis, departe de sistemele transparente din Occident

Cum a ajuns Victor Zota să aibă atâta putere? Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a devenit, printr-un ordin de ministru, coordonator naţional de transplant, iar Victor Zota, angajat al acestui serviciu, a fost numit să se ocupe de această problemă, contrar legii care spune că Agenţia trebuie să fie unicul coordonator naţional.

Surse din Minsiterul Sănătăţii susţin însă că procedura internă de la serviciul de ambulanţă îi dădea drepturi depline doctorului Zota de la identificarea donatorului şi până la efectuarea transpantului, fără a menţiona şi obligaţia ca el să anunţe şi ANT despre toate acestea.

Paradoxul este ca Victor Zota muncea şi pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti şi pentru Agenţia Naţională de Transplant, fiind încadrat la ambele instituţii cu normă întreagă. Cu toate acestea, arată investigaţiile făcute de Ministerul Sănătăţii, informaţiile despre transplanturi circulau greu între cele două instituţii.

Neregulile sunt grave şi sunt investigate de Ministerul Sănătăţii. Despre această situaţie, medicul Victor Zota nu a vrut să vorbească, cu toate că i-am cerut punctul de vedere în repetate rânduri.

În prezent, conducerea ANT a fost schimbată şi o nouă lege a transplantului este în lucru. Mii de oameni au nevoie de inimă sau un plămân, ori un rinichi, ca să poată trăi mai departe.

Sistemul medical încearcă să fie transparent şi să asigure donatorii ca organele prelevate vor ajunge acolo unde este maxima nevoie de ele.

Nici doctorul Zota, nici fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac nu au vrut deocamdată să comenteze situaţia.

În schimb, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, aşteaptă raportul final al Corpului de Control pentru a lua măsuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult