Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!

Ministrul Florian Bodog nu are o strategie clară pentru a asigura tratamentele bolnavilor, dar și pentru a micșora costurile medicamentelor, așa cum prevede programul de Guvernare al PSD.

Bodog a dat un Ordin de Ministru, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 1 ianuarie și care spune că amână recalcularea prețurilor până la 1 aprilie.

Conform actului normativ, "prețurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piață și prețurile de referință generice/biosimilare aprobate în Canamed rămân valabile până la publicarea ordinului de aprobare a prețurilor calculate în urmă corectiei anuale, dar nu mai târziu de 1 aprilie (...)”.

La începutul anului, România trebuia să recalculeze prețurile medicamentelor prin raportare la coșul a 12 țări din Uniunea Europeană. De fiecare dată, acest lucru aducea o scădere cu aproximativ 10 procente, conform specialiștilor.

Recalcularea nu s-a mai făcut, însă, din 2015, iar ministrul Sănătății a amânat-o, acum, din nou.

Citește și
camera de garda spital
Criza medicilor de familie sufocă spitalele. ”Vin cu probleme care nu sunt grave”

Într-un comunicat pentru Știrile ProTV, Ministerul Sănătății spune că nu a avut timp într-un an de zile să facă această modificare:

 "Corecția prețului la medicamente reprezintă un proces complex, care necesită o analiză atentă a dosarelor de preț pentru peste 5000 de medicamente, inclusiv prin verificarea prețului în 12 țări de referință.

De asemenea, este necesară o comunicare permanentă cu deținătorii de Autorizație de Punere pe Piață a medicamentelor, astfel încât se fie evitate sincopele de aprovizionare cu medicamente din cauza modificărilor de preț în beneficiul pacienților."

Cât despre micșorarea cu 35 de procente a prețului medicamentelor, promisă în campania electorală, decamdata ministrul Sănătății, Florian Bodog, nu are o dată exactă.

În același comunicat se arată că:

"În ceea ce privește scăderile de preț vă facem cunoscut că, după încheierea procesului de corecție și actualizare a prețului la medicamente, vor exista scăderi de preț la medicamentele inovative care și-au pierdut patentul și au generic în piață."

În noimbrie 2016, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a stabilit o schemă de scădere a prețului pentru medicamentele inovative ieșite de sub patent, în 3 etape: 10% la 1 martie 2017, 10% la 1 ianuarie 2018 și 15% la 1 ianuarie 2019. Micșorarea se făcea treptat, astfel încât doctoriile să nu fie retrase de pe piața românească.

Mai mult, pentru a asigura tratamentele vitale, Voiculescu a introdus lista medicamentelor esențiale, adică cele pe care Organizația Mondială a Sănătății recomandă oricărei țări să le asigure bolnavilor. Ministrul Florian Bodog a eliminat această listă anul trecut.

 Vlad Voiculescu: "Actualizarea prețurilor la medicamente trebuie să se facă anual. Prețurile scad la nivel internațional și România trebuie să profite de pe urma acestui lucru. Trebuie însă să ținem cont de diferențele uriașe de profitabilitate între medicamente: pentru unele medicamente, în principal pentru cele ieftine, dar indispensabile, trebuie să există un mecanism separat, care să ne asigure că aceste medicamente nu vor dispărea de pe piață.

Tocmai de aceea am introdus în 2016 Lista Medicamentelor Esențiale, pornind de la recomandarea expresă a Organizației Mondiale a Sănătății. Cu eliminarea acestei liste din legislație, Guvernul face exact pe dos: face să dispară medicamentele ieftine și nu le ieftineste pe cele pe care ar putea să le ieftinească fără probleme".

Ministerul Sănătății susține că anul trecut au fost scăzute prețurile a 130 de medicamente.

130 din peste 5000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult