Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Sănătății a suplimentat cu 200 de milioane de lei bugetul Acțiunilor Prioritare (AP) din spitale.

Față de alocarea inițială din ianuarie 2024, de 330 de milioane de lei, astăzi, Ministerul Sănătății a aprobat suplimentarea programului cu încă 200 de milioane de lei.

Principalele componente care au fost suplimentate considerabil sunt cele pentru pacienții cu accident vascular cerebral (AVC), unde bugetul a fost mărit cu 90%, infarct miocardic acut (IMA) cu 45% și pentru ATI cu 50%.

”Pacienții cu mari urgențe medicale au nevoie de materiale sanitare și medicamente care să poată să fie folosite imediat pentru salvarea vieților. Nu este suficient să acorzi primul ajutor și să transporți pacientul la un spital, ci trebuie să ai resursele umane și materiale disponibile imediat.'' a precizat ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Programul Acțiuni Prioritare derulat de Ministerul Sănătății finanțează direct spitalele din România, suplimentar față de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru patologiile prioritare cum sunt Anestezie Terapie Intensivă, Accident Vascular Cerebral, Infarct Miocardic Acut, Traumă sau Arși Grav.

Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ''Programul Acțiuni Prioritare este o formă de finanțare directă, de către Ministerul Sănătății, a secțiilor unde se tratează cei mai gravi pacienți. Acolo unde, de multe ori, viața atârnă de un fir de ață și unde nu trebuie să lipsească nimic!''

În primele 6 luni ale acestui an au fost realizate 1911 trombolize, față de 1728 în aceeași perioadă a anului trecut. Tromboliza este tratamentul care, în cazul unui AVC ischemic se poate aplica doar în primlee 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

În ceea ce privește numărul trombectomiilor mecanice, se observă o creștere semnificativă a acestor proceduri: de la 191 în perioada ianuarie - iunie 2023, la 504 în primele 6 luni ale lui 2024. Cele mai multe dintre intervenții au fost realizate la Spitalul Universitar de Urgență București - 146. Urmează Județeanul din Oradea cu 108 trombectomii și cel din Suceava cu 64.

Prof. dr. Cristina Tiu, președinte Societatea de Neurologie din România: ''Ministerul Sănătății a suplimentat considerabil bugetul Acțiunilor Prioritare dedicate AVC acute. În contextul în ce Ministerul Sănătății susține consecvent Strategia Națională de Combatere a Bollilor Cardio și Cerebrovasculare, au fost alocate fonduri pentru finanțarea activității tuturor centrelor care pot oferi tratamente de revascularizare, atât prin tromboliza intravenoasă, cât și prin trombectomie mecanică. Numărul de trombectomii a crescut de aproape 3 ori în primele 6 luni ale anului, comparativ cu perioada similară din anul trecut, fapt determinat pe lângă creșterea activității în centrele cu experiență ( SUUB, Tg. Mureș) și de deschiderea de noi centre (INNBN, Oradea și Sibiu). Numărul trombolizelor IV este constant în creștere și așteptăm deschiderea de noi centre la Moinești și Odorheiul Secuiesc.''

În cazul bolnavilor cu AVC, când trebuie să se intervină în primele ore de la apariția simptomelor, este esențial ca medicii să aibă întotdeuna medicamentele și materialele necesare. O finanțare adecvată în cazul urgențelor majore, înseamnă de fapt salvarea mai multor vieți. Pe site-ul alia.org.ro găsiți mai multe informații despre ce înseamnă un AVC, care sunt semnele și ce trebuie să faceți dacă observați că o persoană din jurul suferă un AVC.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult