Medicul Virgil Musta: Nu toți pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și-au dezvoltat imunitate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Invitat în ediția specială a emisiunii ”România, te iubesc!”, difuzată duminică la Pro TV, șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, a declarat că unii pacienți care au suferit de COVID-19 se pot îmbolnăvi din nou după externare.
„Ei deja au trecut prin boală și, foarte probabil, s-au imunizat și-atunci pot fi mai relaxați. Dar, imediat după ce le facem externarea, le facem și recomandarea ca încă 14 zile să rămână la domiciliu, în autoizolare, pentru ca, pe de o parte, dacă cumva încă sunt contagioși, să nu dea virusul altora, și pe de altă parte, până se formează această imunitate, să nu contacteze de la alții. Ei pot face o recădere, cu o formă mai severă de COVID-19”, a declarat Virgil Musta.
Specialistul a făcut referire și la avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății vizavi de faptul că nu este obligatoriu ca pacientul care a făcut infecția să dezvolte și imunitate
„Da, e adevărat. Sunt persoane care, genetic, nu sintetizează anumite proteine, anticorpi la structurile antigene, nu numai în acest caz, ci și în alte situații, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt persoanele care au o imunitate scăzută, iar acestea nu realizează ansamblul necesar ca să facă un număr de anticorpi protectori. Există posibilitatea, într-adevăr, de a determina cantitativ acești anticorpi”, a declarat Virgil Musta.
Medicul și echipa sa au recurs, recent, la schimbarea schemei de tratament în cazul bolnavilor de COVID-19 pe care îi tratează, introducând un anticoagulant în medicația pacienților.
„Dinamica cunoștințelor despre această boală este foarte mare. Dacă acum o lună sau două știam că boala afectează numai plămânii, între timp am aflat că afectează și alte organe și-am aflat că o mare parte dintre formele severe evoluează așa din cauza unei hipercoagulabilități, o tulburare în coagularea sângelui, care produce tromboze la nivelul plămânului, inimii, sistemului nervos sau în alte organe. Noi ne adaptăm terapia, chiar dacă terapia antivirală a rămas aceeași, fiind cea din protocolul național. Terapia patogenică, de a preveni aceste complicații care sunt cauzatoare de moarte sau care fac ca evoluția în cazul multor pacienți să fie severă, noi am hotărât să prevenim această patogenie tratând din timp. Nu numai în ceea ce înseamnă tulburare de coagulabilitate, ci și în ceeace înseamnă sindromul inflamator”, a declarat medicul Virgil Musta.
Întrebat cum evaluează rezultatele de până acum, medicul a răspuns: „Experiența nu este foarte lungă. Probabil că într-o lună, o lună jumate, vom avea niște rezultate pe care vi le voi putea transmite. Aparent, această atitudine terapeutică este de succes”.