Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

După 20 de ani în care medicii şi asistentele medicale au fugit de la stat la privat, în ultimele luni, tendinţa este exact pe dos. 

Încântaţi de creşterile salariale sau chiar de dublarea lefurilor, foarte mulţi sunt tentaţi să revină în sistemul public. Unii îşi doresc atât de tare, încât sunt gata să accepte posturi sub nivelul lor de pregătire.

Două asistente medicale principale, cu peste 18 ani de experienţă, au lucrat în sistemul privat, dar s-au întors la stat motivate de bani.

”Salariul este mai mare şi avem stabilitatea zilei de mâine, pe care privatul nu o oferea. Nu sunt diferenţe foarte mari, dar este o diferenţă - în jur de 300 de lei. Dar contează”, spune o asistentă.

Potrivit sindicaliştilor din sistem, la privat, un medic primar are un venit de aproximativ 15.000 de lei, în timp ce la stat se apropie de 19.000. O asistentă din sistemul public ajunge să câştige şi 5.500 de lei net, în timp ce la particular s-ar bucura de 4.000 de lei.

Citește și
spital
Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie

Inclusiv un asistent medical debutant ar putea încasa într-un spital de stat cu 1.000 de lei mai mult, lunar.

Viorel Hușanu, sindicalist; ''Abia am vorbit cu un medic rezident din Franţa, radiolog, care a aplicat în România şi a primit oferte, dioar că el vrea la stat. că salariile sunt mai mari.”

Instiutul Fundeni a scos la concurs șase posturi de infirmiere, la care candidează şi două asistente medicale din privat. Adică unele cadre medicale sunt dispuse să ocupe posturi inferioare pregătirii lor, doar ca să se întoarcă la stat.

Cei de la privat aşteaptă acum nerăbdători ca posturile de la stat să fie deblocate. În acest moment, la două posturi vacante, se poate scoate la concurs doar unul. Astfel, în 2017 s-a ajuns la un deficit de personal de 30%. Este vorba de peste 72.000 de posturi.

În astfel de cazuri, managerii de spitale trimit o solicitare către Ministerul Sănătăţii care face un memorandum către guvern pentru deblocarea posturilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult