Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii de familie nu mai asigură consultaţii gratuite. Dialogul cu Guvernul, un eşec

Your browser doesn't support HTML5 video.

De anul viitor, bolnavii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele. Medicii de familie au anunţat că nu vor mai semna contractele cu casa de asigurări de sănătate şi, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite.

 

Decizia vine după ce guvernanţii nu au fost capabili să-şi onoreze promisiunile făcute în urmă cu o lună, când doctorii au cerut în stradă mai mulţi bani pentru medicina primară şi înlăturarea birocraţiei.

 

Un bărbat a mers la medicul de familie pentru că îl durea în piept. Ştiind că are probleme vechi cu inima, după ce l-a consultat doctorul l-a trimis să facă şi o electrocardiogramă. Acum, pe acest traseu, pacientul nu a plătit nimic. De anul viitor, va trebui să scoată bani din buzunar pentru astfel de investigaţii. La fel se va întâmpla cu orice consultaţie preventivă la medicul de familie.

Medicii de familie au anunţat că nu vor mai elibera trimiteri către specialişti şi nici reţete compensate de la începutul anului viitor. Iar unii dintre pacienţi vor fi nevoiţi să plătească şi consultaţiile, pentru că nu vor mai fi semnate contractele cu casele de asigurări de sanatate.

Citește și
medic
In 10 ani, Romania nu va mai avea medici de familie. Zonele din tara in care a disparut deja aceasta specializare

Decizia vine după ce Guvernul nu le-a rezolvat cererile medicilor. Acum o lună, premierul promitea că îi va ajuta şi cu mărirea bugetului pentru medicina primară şi cu debirocratizarea sistemului. Autorităţile le-au oferit aproape 300 de milioane de lei, dar medicii de familie spun că banii nu sunt suficienţi.

Atât ministrul sănătăţii, cât şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate spun că au ”toata disponibilitatea pentru dialog şi colaborare”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult