Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Realitatea din spitale, în plină epidemie de gripă. Cum încalcă angajații și pacienții regulile

Your browser doesn't support HTML5 video.

De miercuri, în România este oficial epidemie de gripă. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii la finalul a trei săptămâni în care au murit 58 de oameni, iar alţi peste 134.000 au infecţii respiratorii.

Deja în anumite şcoli şi grădiniţe au fost anulate cursurile până la sfârşitul săptămânii. În acelaşi timp, responsabilii au cerut ca spitalele să îşi refacă urgent stocurile de dezinfectanţi şi antivirale şi nu în ultimul rând să limiteze accesul vizitatorilor. Medicii fac un apel către populaţie să respecte cu stricteţe regulile de igienă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''S-a constatat epidemia, având a 3-a săptămâna epidemică, activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înalta cu extindere regională în zona de sud a ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelate zone.'

Aşadar situaţia este gravă, iar autorităţile din sănătate au cerut respectarea unor măsuri stricte. Spitalele trebuie să îşi refacă de urgenţă stocurile de antivirale, de dezinfectanţi, dar şi de materiale sanitare, cum ar fi halatele şi măştile de unică folosinţă.

Este de asemenea indicată dezinfectarea suprafeţelor şi a obiectelor. La Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara personalul igienizează ambulanțele după fiecare intervenţie.

Citește și
Sala scoala
Lista unităților de învătământ din București care se închid din cauza epidemiei de gripă

"Se pulverizează în interior cabina medicală și închidem uşa şi din acest moment se lasă 5-10 minute, să acţioneze soluţia", explică un angajat.

Regulile nu sunt însă respectate peste tot. Pacienţi, rude sau uneori chiar medici ori asistenţi sunt prea grăbiţi să ţină cont de faptul că pot împrăştia virusul.

Internată în spitalul din Târgovişte, o femeie a ieşit la magazinul din colţ în pijama şi cu papucii din salon.

Nici o mămică nu şi-a amintit cât de importante sunt regulile de igienă și a ieșit afară.

Inclusiv o angajată a spitalului a fost prinsă pe picior greşit.

Limitarea accesului vizitatorilor în spitale este o altă măsură luată în caz de epidemie.

Doar în ultima săptămână s-au înregistrat aproape 3.400 de cazuri de gripă, iar în total sunt peste 134.000 de infecţii respiratorii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Tulpina virusului AH1N1 care a cauzat cele mai multe îmbolnăviri este inclusă în vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătăţii pentru catregoriile cu risc mare de îmbolnăvire, dar şi în cele 2 variante care ar trebui să se găsească în farmaciile cu circuit deschis.”

Specialiştii spun cât se poate de clar că oamenii pot să oprească virusul dacă respectă nişte reguli simple.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului ”Matei Balș”: ''Problema este igiena personală - apă şi săpunul sunt sfinte, trebuie să reluăm modalitatrea în care ne spălăm pe mâini, cum ne spălăm pe mâini, nu strănutăm în palmă, în pumn, nu facem decât să proiectăm virusul. Masca nu se poartă sub nas, e o bentiţă metalică şi se pune pe nas şi se mulează pe forma nasului.''

În Iaşi şi Constanța, autoritățile locale au intensificat măsurile de igienizare inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Măsuri speciale au fost luate și în școli.

Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București: ''DSP a făcut recomandarea către noi, iar inspectorul general a decis suspendarea cursurilor acolo - vorbim despre 417 cazuri de gripă şi 2046 de viroze."

Închiderea celor 14 şcoli şi grădiniţe din Capitală vine după ce în aceste instituţii s-au înregistrat fie trei cazuri de gripă într-o clasă, timp de 3 zile la rând, fie absenteism cauzat de gripă, mai mare de 20 de procente.

Şi câteva clase din Sibiu, Mediaş ori Iaşi vor avea cursurile suspendate în următoarele două zile, din acelaşi motiv.

În cazul în care mediile nu au fost încheiate, profesorii se vor ocupa de asta în următorul semestru. În schimb, în unităţile care vor rămâne deschise, trebuie să se facă triaj în fiecare dimineaţă.

În Constanța, unul dintre judeţele cu focare de gripă, şcolile au dublat triajul. Verificarea se face la intrare şi din nou în pauza mare, pentru că, spun medicii, simptomele pot apărea de la o oră la alta.

Din păcate, în Constanța, la fel ca în multe alte judeţe, există un singur medic şcolar la 4000 de elevi.

Nicoleta Bercaru, director de şcoală: "Sunt convinsă că nu există şcoală, mai ales în şcolile mari, în care să nu existe părinţi medici de toate felurile. Poate că nu ar fi rău să se implice într-un fel de voluntariat, un pic de conştiinciozitate din asta civică şi să vină să ne ajute, să umble din clasă în clasă, să facă triaj împreună cu noi."

În schimb, mulţi părinţi speriaţi de declararea epidemiei nu şi-au mai lăsat copiii la cursuri fără să fie bolnavi, mai ales că vine şi vacanţă.

Adrian Streinu Cercel, director Institutul ”Matei Balș”: "Dacă lumea înţelege să nu îşi ia copiii şi să îi ducă în malluri, e un lucru bun. Dacă nu înţelege acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem un alt număr de îmbolnăviri. Recomandarea ar fi ca în această perioadă să-i ducă la bunica, la bunicul, la ţară, dar nu în malluri. Adică nu în zone unde aglomeraţia este foarte mare."

Pe 2 februarie, elevii vor intra în vacanţă intersemestriala, de o săptămână.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult