Măsuri drastice în Capitală, din cauza temerilor legate de coronavirus. 14 teatre, închise
Your browser doesn't support HTML5 video.
În plus, toate evenimentele, târgurile și expozițiile organizate de municipalitate fie nu se mai țin, fie vor fi reprogramate.
Autoritățile fac un apel și către populație. Suntem rugați, pe cât posibil, să evităm locurile aglomerate.
Toate teatrele și instituțiile de cultură administrate de Primărie vor fi închise pentru public până la finalul lunii, a anunțat primarul general al Capitalei. Actorii și regizorii vor participa doar la repetiții.
Printre instituțiile vizate sunt: Teatrul de Comedie, Teatrul Constantin Tănase, Nottara, Bulandra, Odeon, Țăndărică și Circul de Stat. Nu se mai țin nici expoziții sau evenimente sportive la care participarea ar fi fost de sub o mie de persoane. Cei care au cumpărat bilete își vor primi banii înapoi sau vor putea urmări spectacolul în altă perioadă. Unii au găsit soluții ca să nu dezamăgească.
Felicia Filip, Opera Comică pentru Copii: „Să se desfășoare prin transmisii profesioniste online. Spectacolele programate în stagiune la orele respective vor fi transmise live. Pot fi urmărite de acasă și publicul este aici, împreună cu noi, chiar dacă la distanță”.
Inclusiv patronii de restaurante din Capitală iau în calcul să lucreze după un program special în această perioadă.
Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: „În acest moment, acești comercianți cel puțin din Centrul Vechi s-au organizat astfel încât vor să deschidă alternativ, o parte o zi, alți comercianți în altă zi, în felul acesta în ziua în care închid să sporească măsurile de dezinfecție din bucătăriile pe care le au”.
Autoritățile recomandă evitarea locurilor aglomerate, precum magazinele sau mall-urile.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Este de la sine înțeles, în această perioadă, mall-ul este folosit doar pentru cumpărături de strictă necesitate. Nicidecum pentru a ține un copil ore în șir la un loc de joacă sau într-o sală de cinema. Rugămintea este și către agenții economici. Nu poate primarul general să le închidă sălile din mall-uri, dar poate că iau domniile lor o astfel de măsură pentru prevenirea răspândirii virusului”.
Dacă totuși sunteți nevoiți să stați într-o mulțime de oameni, în stația de autobuz, de exemplu, sau la coadă la farmacie, recomandarea specialiștilor este să păstrăm o distanță de cel puțin un metru, ideal ar fi doi metri, față de persoana din spatele dumneavoastră sau cea din față. Adică să stați suficient de departe, astfel încât să fiți protejați dacă cineva strănută sau tușește.
Responsabilii spun că au luat măsuri împotriva răspândirii virusului și în mijloacele de transport în comun. Autobuzele și tramvaiele sunt dezinfectate zilnic. La fel și metrourile.
Potrivit Metrorex, în fiecare zi aleg transportul subteran peste 600.000 de bucureșteni, iar în această perioada metrourile sunt dezinfectate din 12 în 12 ore. Sunt curățate scaunele, barele și mânerele de susținere, dar și butoanele de deschidere a ușilor.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Din 63 de trenuri maximum să circule în București, circulă 63 de trenuri. Am redus la minimum timpii de așteptare. Pe magistralele aglomerate avem două minute timp de așteptare. Pe restul, între patru și cinci minute”.
Și cei de la CFR Călători promit că vor curăța fiecare tren înainte de plecarea în cursă.