Tânăr vindecat de COVID-19. "Eram legumă în pat, cu febră, dureri musculare"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
"Eram o legumă. Aveam un coleg de salon, de 77 de ani, care îmi aducea apă la pat, și câte o mandarină, iar eu la 31, fară alte boli, nu puteam să mă ridic'', o spune, încă șocat, un tânăr din Timiș, pe care infecția cu SARS-CoV-2 l-a schimbat pentru totdeauna.
Alții ca el au nevoie disperată de plasmă, însă, sunt tot mai mulți cei pierduți definitiv. Între ei, și un polițist din Brașov. Doi copii mici încă îl așteaptă acasă. Cum să le explici că nu mai vine, când avea doar 34 de ani.
Gabi Szofran: "Eram legumă în pat, febră, frisoane, dureri musculare. Aveam o capacitate pulmonară scăzută. În salonul meu când se elibera un pat în cinci minute se și ocupa cu un alt pacient. Infirmierele nici nu aveau timp să schimbe lenjeria."
Infectat cu SARS-CoV-2, Gabi Szofran a stat 12 zile în Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara. Patru dintre ele le-a petrecut cu o mască de oxigen pe față, care îl ajuta să respire - într-un salon alături de alți 9 bolnavi. Descrie perioada ca pe un coșmar. Virusul i-a afectat plămânii și dintr-un tânăr de 31 de ani, care făcea frecvent sport, ajunsese o umbră.
Gabi Szofran: "Aveam coleg de salon de 77 de ani care îmi aducea apa la pat și cate o mandarina, iar eu la 31 de ani, fară alte boli, nu puteam să mă ridic din pat."
Tratat cu un cocktail puternic de medicamente, Gabi a învins infecția. Spune că medicii care l-au îngrijit au fost îngeri pentru el.
În tot acest timp, în spitalul din Oradea, Florina - o asistentă medicală de 45 de ani - înger la rândul ei pentru alti bolnavi - duce o luptă grea cu coronavirusul. Infecția cu SARS-CoV-2 i-a zdrobit imunitatea și doar tratamentul cu plasmă autoimună îi mai poate aduce vindecarea.
Familia femeii a făcut apel la pacienții vindecați de coronavirus să meargă să doneze. În spitalele din zonă stocurile de plasmă sunt la nivelul critic.
Ligia Burta, centrul de transfuzie sanguină Oradea: "Facem un apel tuturor care se simt sănătoși, care pot să facă un gest de susținere a vieții celui de lânga el - că-i din Oradea, că-i din Bihor, că-i din România - trebuie să fim unitari, trebuie să fim solidari. Înțelegeți că trebuie să susținem viața altora."
12.000 de români sunt internați cu Covid-19
Peste 12.000 de români sunt chinuiți de infecția cu SARS-CoV-2 în spitalele din țară. Mai bine de o mie sunt în secțiile de terapie intensivă.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte aproape 10.000 de cazuri. Inclusiv ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că este infrectat. Miercuri, oficialul s-a întâlnit cu ambasadorul Statelor Unite. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, are și el boala, iar Florin Cîțu de la Finanțe a declarat că își va face un test pentru depistarea COVID-19.
În 24 de ore, 121 dintre ai noștri s-au stins, răpuși de coronavirus.
Polițist de 34 de ani din Brașov, răpus de Covid-19
Ionuț Hanganu era șeful Biroului de Investigații Criminale de la Politia Transporturi din Brașov. A murit de COVID-19 la doar 34 de ani. Nu avea nicio afecțiune cunoscută.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului polițiștilor Europol: "Tratamentul medical și practic asistenta medicala primită se pare că nu a fost suficientă. A lăsat în urmă doi copii, unul de trei, unul de 7 ani."
În timp ce numărul victimelor din statisticile oficiale crește alarmant, medicii din prima linie trag încă un semnal de alarmă.
Medic: Vor fi tot mai mulți morți
Vor fi tot mai mulți morți - este de părere profesorul Carmen Dorobăț de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Carmen Dorobăț, manager spitalul de boli infecțioase Iași: "Dacă din totalul infectărilor știm că 5% ajung în Terapie Intensivă, iar din cei din Terapie Intensiva, la asemenea patologie, cu disfuncții grave de organ, mortalitatea este intre 50%, cea mai mica, și 80%, atunci, ne așteptam că numărul deceselor să nu scadă în perioada următoare, ci, dimpotrivă, să crească."
În multe locuri din țară, spitalele sunt pline și sunt multe cazuri în care medicii nu mai rezistă ori ajung și ei victime ale virusului.
La spitalul municipal din Ploiești, 17 cadre mediciale au fost confirmate joi cu SARS-CoV-2.
A crescut presiunea și pe serviciile de ambulanță. În Maramureș sunt cu 25 la suta mai multe solicitări decât anul trecut. Timpii de intervenție s-au triplat.
Soții Delia și Andrei Laszlo fac echipă pe o ambulantă. Într-o singură zi sunt trimiși să intervină la peste zece cazuri și programul de lucru li se prelungește chiar și peste 20 de ore. Uneori nu apucă nici să mănânce. Știu însă că sunt oameni a căror viață depinde de ei, iar seara când, ajung acasă, se încarcă de energie de la copil, și găsesc puterea ca a doua zi să o ia de la capăt.
Andrei Laszlo, angajat Ambulanță: "Copilul este radiera, el ne șterge tot, și ce-am văzut în cursul zilei și ce am trăit, când ajungem acasă, e ca un burete, a luat și a șters tot."
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus romania , spital , coronavirus , criza sanitara
Dată publicare: 05-11-2020 19:39