Managerul Spitalului Județean Cluj: ”La noi nu se pot trata pacienți mari arși”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În prezent, la spitalul din Cluj, în care s-au investit aproximativ 1.500.000 de lei, pot fi tratați doar 5 pacienți care au arsuri pe cel mult 20-30 % din suprafața corpului.
”La noi la spital nu se pot trata pacienți mari arși, pentru că avem un compartiment de 5 paturi de arși în cadrul unui compartiment de chirurgie plastică, care în ultimii ani a fost modernizat, s-au făcut investiții de 1,5 milioane de lei doar în cadrul departamentului de chirurgie plastică, astfel încât să avem posibilitatea să tratăm arși cu suprafețe de 20-30 %. Câteodată primim și arși cu suprafețe mai mari, astfel încât să putem să-i transferăm într-un spital care are posibilitatea să trateze mari arși.” - a spus managerul Spitalului Județean Cluj.
De asemenea, Petru Șușcă avertizează că, în viitor, Clujul nu va beneficia de fonduri pentru un centru de mari arși, deoarece există un proiect de construire a unui spital regional, care, deocamdată ... există doar pe hârtie.
”Dacă se face spitalul regional nu va fi necesar, dacă nu se face spitalul regional ... este mai mult decât necesar” - a mai avertizat managerul Spitalului Județean Cluj.
În martie, în România au fost cei mai mulţi pacienţi cu arsuri grave din toată Uniunea Europeană
Luna trecută, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avertizat că în România au fost înregistraţi în luna martie cei mai mulţi pacienţi cu arsuri grave din toată Uniunea Europeană, 76, condiţii în care nu mai sunt locuri în spitale, iar noile victime vor fi transferate în străinătate.
Cu privire la lipsa investiţiilor în spitale, pentru suplimentarea locurilor pentru marii arşi, ministrul a spus că "la un moment dat va trebui ca cineva să dea socoteală", pentru că proiectele au fost blocate.
"Există planuri pentru construcţia a patru centre de mari arşi, planuri care de asemenea au fost blocate. Au fost deblocate aceste planuri şi putem să spunem că suntem în faza în care am contractat serviciile pentru studiile de fezabilitate", a afirmat Pintea, potrivit Agerpres.
Conform ministrului Sănătăţii, de la sfârşitul lunii mai, în Timişoara vor exista suplimentar cinci paturi, urmând ca şi la Iaşi, "probabil în luna iunie", să fie suplimentat numărul de paturi pentru marii arşi.
Pintea a mai spus că nu înţelege de ce e nevoie de intervenţia unui ministru pentru transferul unor pacienţi în afara ţării, declarând că responsabilii pierd timpul preţios pentru pacienţi întrucât nu cunosc regulile din sistem.