Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La 4 ani de la Colectiv a fost inaugurată Clinica pentru Marii Arși din Timișoara

Your browser doesn't support HTML5 video.

După aproape 11 ani de amânări şi 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, miercuri a fost inaugurată Clinica pentru Marii Arşi din Timişoara.

Are cinci locuri care se adăugă celor 13 din Bucureşti şi Braşov. Asta înseamnă că, în acest moment, în România pot fi trataţi, 18 pacienţi cu arsuri grave.

Angajat: "Ne poate ajuta să determinăm care este gradul de arsură."

Sorina Pintea: "Gradul de profunzime al arsurii''.

Clinica de la Timişoara are 5 rezerve, 2 săli de operaţie şi 2 băi, fiecare cu o cadă specială.

Angajat: "Aici este baia terapeutică, are pereţi speciali din materiale care sunt foarte bine dezinfectate/ministra: sunt pereţii cu ioni de argint/Absolut"

Echipamentele au costat aproape 2 milioane de euro - bani de la Banca Mondială - şi au fost aduse în mai multe tranşe, după nenumărate încurcături birocratice. Dotările permit un contact minim cu pacientul, astfel încât infecţiile să fie reduse.

Citește și
victime Colectiv
Mărturii cu ochii în lacrimi la procesul Colectiv: ”Aveam impresia că vine tavanul peste mine”

Angajat: "Mesele şi lămpile toate sunt dirijate prin tabletă, e cineva ca un fel de regizor al sălii şi cu tableta se focalizează, se deschide lumină sau se orientează"

Zece medici au fost trimişi în străinătate unde au învăţat să trateze pacienţii cu arsuri grave.

Medic: "El e kinetoterapeut, toţi au fost plecaţi pe la toate centrele de arşi din Europa."

Sorina Pintea: "Și comparativ cu ce aţi văzut în Europa şi ce aveţi aici, cum e?"

Medic: "Este similar".

Modernizarea clinicii a început în 2008, dar lucrările au fost tărăgănate. Până acum, la nevoie, doctorii făceau improvizaţii în saloane pentru a putea îngriji marii arşi.

Sorina Pintea: "În sfârşit avem un centru, pot să îi spun centru care poate să trateze un pacientul în condiţii optime. Practic sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor''.

Autorităţile din sănătate promit că de săptămâna viitoare şi în Iaşi vor putea fi trataţi pacienţi cu arsuri grave. Noua secţie va funcţiona la spitalul Sf Spiridon şi va avea 5 paturi de terapie intensivă.

Ioan Birliba, manager Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi: "În principiu, miercuri va avea loc deschiderea oficială. Fac precizarea că dacă doamne ferește în această perioadă se întâmplă ceva, suntem pregătiţi, dincolo de tăierea panglicii, să primim pacienţi cu arsuri mari."

Asta înseamnă că de săptămâna viitoare vor fi 23 de paturi: 11 în Capitală, 2 în Braşov şi câte 5 în Timişoara şi Iaşi. Doar în acest an, din lipsă de locuri, 11 pacienţi cu arsuri grave au fost trimişi în străinătate pentru a fi trataţi.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult