Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Intervenție complicată la Institutul CC Iliescu. Cateter și stent introdus prin vena femurală, inimă și artera pulmonară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vorbim acum despre o intervenţie complicată, care a avut loc, în premieră, la Institutul CC Iliescu, din Capitală.

O echipă de medici i-a montat un dispozitiv de ultimă generaţie unei femei de 72 de ani, care nu ar fi avut şanse de supravieţuire dacă era operata clasic. Practic, i s-a înlocuit o valvă la inimă, printr-o procedură minim invazivă. Din păcate, statul decontează foarte puţine astfel de dispozitive, deşi acestea ar putea salva numeroşi oameni.

Femeia avea o malformație cardiacă, şi în urmă cu mulţi ani i-a fost montată o valvă care ajuta sângele să ajungă de la inimă la plămâni.

Acum, pacienta avea nevoie urgentă de înlocuirea dispozitivului. Însă, din cauza vârstei şi pentru că mai trecuse printr-o operaţie dificilă, medicii au avut o singură variantă, o intervenție minim invazivă.

Prin vena femurală, au introdus un cateter cu care a ajuns în inimă, iar de aici în artera pulmonară, pe unde sângele neoxigenat ajunge în plămâni. Prin acel cateter a fost introdus iniţial un stent în artera pulmonară apoi şi valva pulmonară - dispozitivul care va preveni reîntoarcerea sângelui înapoi în inimă.

Citește și
intervenție salvamontiști Ceahlău
O persoană cu criză cardiacă, ajutată de salvamontiști în masivul Ceahlău. Se intervine cu elicopterul SMURD

Dan Deleanu, medic primar cardiologie intervențională: „O reoperație cardiacă este de trei ori mai riscant, cu risc de deces mult mai mare, pacienta nu ar fi suportat o astfel de operație''

Femeia a fost operată inițial în 1973, la Cape Town, în Africa de Sud, de fratele celebrului chirurg Christian Barnard, cel care a făcut primul transplant de inimă din lume.

Costul unei valve pulmonare este de 20.000 de euro, și doar la Institutul CC Iliescu din Capitală încă 10 pacienți sunt pe lista de așteptare pentru a beneficia de o astfel de intervenție. Dar statul a dat bani doar pentru două dispozitive.

Dr. Dan Deleanu: „La alte tipuri de defecte congenitale - închiderile de defecte atriale - avem vreo 40 de pacienți pe listă și am primit bani pentru vreo trei pacienți. Sistemul este subfinanțat''.

Cazurile în care pacienții își pierd viața pentru că stau prea mult pe listele de așteptare nu sunt o raritate. De altfel, România este la coada clasamentului european la capitolul decese care ar putea fi evitate prin acces la tratament.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult