Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu paşi mici încă, celebrul Institut Cantacuzino are şanse să redevină funcţional.

Ministerul Apărării, în administrarea căruia se află, încearcă să păstreze termenul anunţat iniţial pentru reluarea producţiei de vaccin gripal: 2020, şi mai repede, adică anul viitor, pentru polidin.

Între timp, a fost cumpărată aparatură medicală nouă, se fac angajări şi au început lucrările de renovare ale vechilor clădiri.

Într-unul dintre laboratoarele Institutului Cantacuzino angajaţii lucrează de câteva luni cu un aparat nou pentru detecţia moleculară a virusului hepatic.

”Este mai bun pentru că avem rezultatele mai clare, mai specifice”, spune o angajată.

Citește și
Institutul Cantacuzino
Fifor: Vor fi scoase la concurs posturi noi la Institutul ”Cantacuzino”. Producţia de vaccin antigripal reîncepe în 2 ani

Iar aparatură nouă găsim şi în alte laboratare. Bugetul Institutului a crescut de la 40 de milioane de lei în 2017, la 117 milioane anul acesta.

În plus, au fost angajaţi 53 de oameni, iar până în decembrie numărul lor trebuie să ajungă la 200. Vorbim de medici, asistenţi, farmacişti, cercetători şi personal administrativ.

Dar mai este nevoie de cel puţin 2 ani pentru ca la Cantacuzino să se producă vaccin gripal. Iar reprezentanţii apărării spun că au început discuţiile cu institute din străinătate pentru o colaborare în acest sens.

Între timp, şi angajaţii altor secţii au nevoie de aparatură nouă. De pildă, cei de la linia de asamblare a fiolelor mici.

O pompă manuală de spălat fiole ar putea fi, pe bună drepatate, o piesă de muzeu. Este aici de aproape 60 de ani şi încă funcţionează. Operatorii de producţie speră că va fi înlocuită în curând cu una nouă.

Institutul Cantacuzino abia a supravieţuit cu mici proiecte din fonduri europene. În urmă cu 17 ani producea peste 300 de vaccinuri, seruri şi reactivi. Până în 1990, 7 dintre vaccinurile din schema de imunizare erau fabricate aici, iar instituţia avea 1200 de angajaţi.

În 2009, Cantacuzino a pierdut licenţele după ce un lot de vaccin a fost contaminat cu neurotoxine, iar apoi a început dezastrul. În 5 ani şi-a schimbat de 4 ori tutela: de la Ministerul Sănătăţii, la Educaţie, înapoi la sănătate şi în ianuarie 2018 la Apărare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult