Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea tinerei care a cheltuit mii de euro pentru a avea un copil: "Ne-am împrumutat"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai multe cupluri din România se confruntă cu una dintre problemele grave ale lumii moderne: infertilitatea.

De cele mai multe ori, femeile amână prea mult decizia de a face un copil, iar atunci când îl vor, le e greu, dacă nu imposibil. Pe de altă parte, într-o treime din cazuri, bărbații sunt cei care au probleme, cauzate de stres, fumat sau chiar poluarea din marile orașe. Așa se face că România se confruntă cu o scădere record a natalității. Ministerul Sănătății anunță că va reorganiza Programul Național de Fertilizare in Vitro, astfel încât mai multe cupluri vor putea să spere la un moștenitor.

Monica și soțul ei s-au străduit mai bine de șapte ani să aducă un copil pe lume. Deși erau tineri, o problemă de sănătate i-a împiedicat să își îndeplinească visul.

Monica, mama: „Prima fertilizare în vitro ne-a costat cu două embriotransferuri 7.000 de euro. Am fost ajutați de părinți, ne-am mai împrumutat. A fost foarte greu. Nu am avut concedii decât 2-3 zile, pentru că nu ne-am permis. Ne-am dorit mai mult decât orice.”

Doar că prima procedură nu a reușit, așa că au apelat la a doua. Pentru că nu mai aveau bani, au fost ajutați de asociația SOS Infertilitatea.

Citește și
rinoceri albi
Cercetătorii au găsit soluția pentru a salva ultimii doi rinoceri albi. Despre ce este vorba

Monica, mama: „Statul are un subprogram național, dar eu nu m-am încadrat să fac. Am fost un pic mai grasă și regulile sunt foarte stricte și din punctul meu de vedere și absurde.”

O problemă pe care o recunoaște și ministrul Sănătății. Victor Costache a anunțat că subprogramul de fertilizare in vitro va fi reorganizat începând de săptămâna viitoare. Acum, statul decontează doar câte o procedură pentru 700 de cupluri pe an.

Victor Costache: „Din discuțiile cu specialiștii, costul corect este undeva la 3.000 de euro, iar la noi s-a finanțat undeva în jur de 10.000 de lei. Această subfinanțare cronică a programelor de sănătate și tot ce înseamnă medicină în România ne-a adus în situația în care suntem. Declinul demografic al țării este major, îngrijorător. Ne împingem tinerele cupluri să caute soluții în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului și acest lucru trebuie să înceteze.”

Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie: „O propunere pe care vrem să o facem este să crească numărul de proceduri finanțate de stat pentru un cuplu. Momentan este una singură. Peste tot sunt două, trei, în Grecia, țările occidentale, pentru că evident rata de succes crește.

Nicole Brunel, asociația SOS Infertilitatea: „Rata globală de succes este de o treime. O treime dintre proceduri se soldează cu un copil născut viu și atunci trebuie să o iei de la capăt și la un moment dat nu mai ai de unde și se întâmplă depresii severe, o spune și Organizația Mondială a Sănătății, se întâmplă divorțuri, situații foarte dificile.

2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri din ultimele cinci decenii, potrivit INS. S-au născut sub 180.000 de copii și, pe lângă exodul multor români în putere spre alte țări, una dintre cauze e infertilitatea. O spun medicii.

Chadi Muheidli, medic primar obstetrică: „Una dintre principalele probleme e că femeile amână foarte mult sarcina. Ne trezim undeva pe la 35 de ani în sus că ne gândim la o sarcină. Evident că fertilitatea la vârsta respectivă e mai scăzută. Problema este de cauză masculină cam în o treime din cazuri.”

Din aceste motive, de doi ani, și Primăria Municipiului București a demarat un program de finanțare a trei proceduri de fertilizare in vitro pentru 3.000 de cupluri care locuiesc în Capitală.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult