În România se închid secții întregi din spitale: ”Avem lipsă acută de medici”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cifrele arată că, în prezent, 65% dintre cadrele medicale s-au inghesuit în 10 orase mari.
În Hârlău - un orășel cu peste 10.000 de locuitori din județul Iași - in spitalul municipal lipsesc medici de pe toate secțiile. La boli infecțioase era unul singur, care era plecat la Iași. Cum la concursurile organizate pe post nu s-a prezentat nimeni, activitatea secției a fost suspendată.
Lilian Ciubara, manager Spitalul Hârlău: "Avem lipsă acută de medici. Din păcate, nu găsesc soluții."
În spital lucrează doar 11 medici, dar ar fi nevoie de încă 6.
Souliman Assami, medic obstetrică-ginecologie: "Noi acum nu putem efectua intervenții chirurgicale, din cauza lipsei ATI".
Când nu găsesc ajutor aici, pacienții merg la Iași, la 70 de km distanță.
Pacient: "Eu, de exemplu, nu am mașină, nu am și eu nevoie sa vin pentru sănătate?"
Localnic: "Iașul e prea departe, la Târgu Frumos, și acolo sunt probleme, Botoșani tot departe, noi suntem ai nimănui."
În județul Botoșani, pediatria din Săveni și-a suspendat activitatea după ce un medic s-a pensionat, iar celălalt a intrat în concediu de maternitate.
Doina Caba, manager Spitalul Județean Botoșani: “Nici măcar pe perioadă determinată nu mai putem scoate postul la concurs, pentru că există un ordin al MS conform căruia posturile sunt blocate".
Potrivit unei analize, marile centre universitare atrag medicii tineri prin oportunitățile pe care le oferă, de la infrastructura medicală avansată, până la nivelul de trai.
Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași: "În orașele care sunt poli de dezvoltare avem 65% dintre medici. Asta înseamnă vreo 10 orașe. Procentul a rămas nemodificat în ultimii 10 ani, deși numărul de doctori a crescut peste 10.000. Pentru că avem o problemă de oportunități sociale, e clar mai atractiv să trăiești într-un oraș ca București, Cluj, Iași, Timișoara."
Ștefan Guga, director Syndex România: "De cealaltă parte avem județele sărace, Sudul și nord-vestul țării, unde vedem că situația este proastă. Dacă luam în calcul că în zonele acelea sărace și populația e mai îmbătrânită și așa mai departe, putem să înțelegem că problemele sunt și mai mari."
În prezent ne lipsesc peste 11.000 de medici. În peste 300 de localități din țară nu există nici măcar un medic de familie.
Raportat la mia de locuitori, cei mai mulți medici din sistemul public, cu excepția celor de familie, sunt în Cluj, Timiș, București și Iași.
La polul opus, cei mai puțini, la mia de locuitori, sunt în Giurgiu, Dâmbovița, Brăila și Călărași.