Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În lupta cu AVC, timpul înseamnă viață. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum se tratează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anual, în România, sunt înregistrate aproximativ 55 de mii de accidente vasculare cerebrale.

Pe lânga rata mare de mortalitate, această afecțiune schimbă radical viața bolnavului. Și, dacă nu se intervine la timp, poate provoca dizabilități permanente, precum paralizia, dificultăți în vorbire și în gândire, dar și durere cronică.

Adrian are 27 de ani și, în urmă cu doi ani, a suferit un accident vascular cerebral. Acum este recuperat complet, pentru că a ajuns la timp la urgențe.

Adrian Sion: „S-a întâmplat destul de rapid. Mă spălam pe mâini și în 10 secunde partea dreaptă a corpului a fost paralizată și m-am prăbușit ușor pe podea, moment în care mi-am dat seama că e ceva în neregulă și am strigat la prietenii mei, care au venit destul de rapid. Timpul a fost super important.”

Specialiștii spun că o oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață, iar pentru bolnav acest lucru duce la dizabilități grave sau chiar deces. Tratamentul trebuie aplicat în primele patru ore și jumătate de la debutul simptomelor. Este vorba de o perfuzie numită tromboliză.

Citește și
Doliu în sportul românesc. A murit fostul luptător Ştefan Goraş
Doliu în sportul românesc. A murit fostul luptător Ştefan Goraş

Dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România: „Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă, întârzierea este undeva de 83 de minute. Este nevoie de mai multe centre, asta înseamnă personal pregătit și dotări.”

Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Este necesară o abordare strategică a acestei patologii. Să nu fie practic niciun judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii.”

Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, mangerul SUUB: „Accidentul schimbă viața unui om, schimbă un destin, viața unei familii, cu implicații și costuri socio-ecomice majore. A reintegra un pacient care a suferit un AVC în societate, în activitatea lui de zi cu zi, cred că reprezintă principalul obiectiv dincolo de ceee ce este cel mai important ,și anume să îi salvăm viața.”

Semnele unui AVC sunt ușor de recunoscut: amorțirea sau paralizia feței, dificultăți de vorbire, imposibilitatea de a mișca o mână sau un picior. Pentru că este important să prevenim un astfel de incident, înainte să se întâmple, Liliana Curea, realizator al emisiunii „Doctor de bine”, a înființat „Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral”, pe scurt „ALIA”, și a dat startul unei campanii de informare, susținută de Ministerul Sănătății.

În România sunt aproximativ 55 de mii de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Asta înseamnă populația unui oraș de dimensiuni mai mici. Și dintre aceștia, foarte puțini ajung în timp util într-un spital în care să primească tratamentul necesar. De aici și denumirea campaniei „Timpul înseamnă Viață”.

În lupta cu AVC, timpul chiar înseamnă viață, pentru că un minut de Accident Vascular Cerebral înseamnă moartea a aproape două milioane de neuroni care nu se mai recuperează.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult