Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gestul care l-a dat de gol pe falsul chirurg plastician. Ce a făcut în timpul operației

Funcționarul public care i-a dat parafa falsului medic care a operat la clinici private din Capitală va intra în Comisia de Disciplină a Direcției de Sănătate Publică. 

Vor fi anunțate și organele de urmărire penală.

Italianul cu opt clase s-a dat drept chirurg plastician şi a efectuat intervenţii pe mai mulţi pacienţi în clinici particulare din Capitală.

Colegiul Medicilor a început o verificare a tuturor centrelor private în care lucrează medici străini.

Legea din România este foarte strictă și spune că un medic străin trebuie să parcurgă mai multe etape. În primul rând medicul trebuie să meargă la Ministerul Sănătăţii cu diploma obţinută, apoi Ministerul trebuie să ia legătura cu universitatea unde medicul a urmat cursurile de medicină şi să verifice dacă diploma este valida sau nu. Mai exact, trebuie realizată echivalarea diplomei în medicina obţinută într-un alt stat.

Citește și
Sorina Pintea
Cum explică Sorina Pintea cazul falsului medic italian care a operat în România

A doua hârtie trebuie obţinută de la Direcţia de Sănătate Publica şi se referă la codul de parafa.

A treia etapă este aceea în care medicul, după ce obţine cele două documente, merge la Colegiul Medicilor, care îi eliberează certificatul de liberă practică.

Se pare că de acum câteva luni Colegiul Medicilor începuse o anchetă, colegii bărbatului suspectându-l că nu este un medic adevărat.

Asistentele ar fi declarat că nu ştia să îşi dezinfecteze mâinile, nu ştie să îşi pună mănuşile de latex înainte de intervenţie. Aşa s-au descoperit informaţiile despre cetăţeanul italian cu 8 clase.

Matteo Politi, care în România avea o altă identitate - Matthew Mode, s-a dat de gol în timpul unei operații de înlocuire a implanturilor mamare.

„L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura!”, a declarat pentru Libertatea una dintre asistentele prezente în sală.

Conform protocoalelor medicale, după igienizarea mâinilor chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecţie. Aşa trebuie să intre în sala de operaţie, fără să atingă nimic. De ce? Pe de o parte, apa trebuie să se scurgă spre cot şi nu spre vârfurile degetelor. Pe de altă parte, această poziţie este şi menită să le „spună” colegilor că mâinile au fost igienizate şi nu trebuie atinse.

Întregul ritual de pregătire a operaţiei este standardizat în săli de operaţie din lumea întreagă şi gândit milimetric tocmai pentru a evita contaminarea cu bacterii. „Am tresărit când am văzut că nu știe să-și pună mănușile!”, mai spus asistenta. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult