Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiment Știrile ProTV: Cât zahăr consumăm zilnic fără să ne dăm seama. Cum ascund producătorii zahărul sub 50 de denumiri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un pericol care ne pândește în fiecare zi este zahărul. Acesta este ascuns în majoritatea alimentelor, inclusiv în cele pe care le știm sărate.  

Un studiu al autorităților franceze arată că din 54.000 de alimente analizate pe durata mai multor ani, trei sferturi aveau zahăr adăugat în compoziție. În același timp, crește alarmant numărul diabeticilor și persoanelor obeze.

Tot mai multe dintre alimentele sărate au în compoziție și zahăr. Uneori, chiar mai mult decât sare. De exemplu, condimentele pentru carnea de pui. Dacă ne uităm la zaharuri, 14 grame pe suta de grame. 4,4 grame de zahăr, asta înseamnă mai mult de o lingură de zahăr. Porția are 400 de grame. Deci am mânca patru lingurițe de zahăr doar dacă mâncăm o porție de mazăre.

Un studiu făcut de autoritățile franceze pe zeci de mii produse a scos la iveală faptul că trei sferturi dintre ele conțineau cel puțin un ingredient dulce: zahăr sau îndulcitori. De la conserve, murături și sosuri, până la pizza, chipsuri și chiar cârnați congelați. Zahărul dă un gust bun mâncării și de aceea producătorii îl strecoară aproape în toate preparatele. Pentru că în final dă adicție.

Am făcut un calcul să vedem cât zahăr mâncăm, într-o zi, fără să ne dăm seama, doar la mesele principale.

Citește și
biscuiti cu ovaz
Biscuiții cu ovăz fără zahăr - cum să-i prepari ca să aibă textura crocantă

Dacă alegem să ne începem ziua, de exemplu, cu un sendviș simplu, consumăm din start 10 grame de zahăr. Mai adăugăm 20 de grame din supa de roșii de la prânz și alte 23 de grame dintr-o porție simplă de paste. Pentru cină, dacă alegem un burger, mai punem la socoteală alte 10 grame de zahăr. Dintr-o porție de cușcuș avem alte 12 grame de zahăr. La final, dacă facem un calcul, ne rezultă un total de 75 de grame de zahăr. Adică de trei ori mai mult decât cele 25 de grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Eticheta alimentelor ne poate fi cel mai bun prieten dacă vrem să ținem o evidență. Producătorii sunt obligați să scrie glucidele din produs și separat zaharurile.

Acestea din urmă sunt și cele mai periculoase pentru că ne ridică glicemia instant. Nutriționiștii ne îndeamnă să fim atenți și la zaharurile prezente în mod natural în alimente pentru că și acestea trebuie luate în calcul.

Damian Șerban, nutriționist: „Făina albă și tot ce se prepară din făina albă, toate aceste preparate au o cantitate mai mare de zaharuri naturale, deci nu sunt adăugate în procesul de fabricație, față de varianta integrală. Și de aici provine diferența pe care consumatorul trebuie să o aibă în vedere pentru că, așa cum s-a constatat, un exces de zaharuri simple în alimentație poate să pună riscuri pentru sănătate”.

Nastasia Belc, specialist în chimie alimentară: „Zahărul efectiv este un ingredient adăugat și îl găsim pe etichetă separat ca zahăr pe etichetă. Dacă avem un produs de panificație, făina de grâu este trecută ca un alt ingredient și are amidon care în procesul de metebolizare se transformă în glucoză și înseamnă și el un zahăr care influențează metabolismul nostru. Deci tot ce este amidon și mă gândesc la orez, cartofi, paste făinoase, pâine, produse de panificație”.

Cercetătorii susțin că pe etichetele alimentelor zahărul apare sub 50 de denumiri, iar cei care nu știu asta îl depistează greu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult