Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemie rușinoasă în România. Cazurile au crescut cu 58%: ”Tinerii sunt mai afectați”. Județul surpriză din top

Your browser doesn't support HTML5 video.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că au început să crească îngrijorător cazurile de infecții cu transmitere sexuală, în special în rândul tinerilor.

Potrivit experților europeni, cele mai multe infecții sunt la persoane heterosexuale care au parteneri noi ori multipli.

GONOREE +48% SIFILIS +34% CHLAMYDIA + 16%

SURSA: CENTRUL EUROPEAN DE PREVENIRE ȘI CONTROL AL BOLILOR

Sifilisul, gonoreea și chlamydia sunt bolile care au înregistrat o creștere îngrijorătoare în Europa - se arată în ultimul raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

SIFILIS: +57,8% 2022 vs 2021

Citește și
Educația sexuală ar trebui să fie o materie în sine. De ea depinde chiar sănătatea tinerilor - sexolog
Educația sexuală ar trebui să fie o materie în sine. De ea depinde chiar sănătatea tinerilor - sexolog

Situația este similară și în România - doar că la noi sifilisul este afecțiunea care s-a răspândit cel mai mult. Arad, Brăila și Neamț sunt județele unde această boală are cea mai ridicată incidență.

Tânăr: „Parteneri sexuali multipli sunt iarăși un factor de risc în ziua de astăzi”.

Potrivit statisticilor, numărul bărbaților depistați cu sifilis a fost dublu decât al femeilor - iar majoritatea celor infectați erau persoane heterosexuale. Cele mai multe cazuri de gonoree au fost depistate în Iași, Cluj și Bacău.

Educația sexuală în școli, o mare problemă pentru România

Primele două județe apar și pe lista cu cazuri raportate de infecție cu Chlamydia. Grupa de vârstă 20 - 24 de ani este cea mai afectată de bolile cu trasmitere sexuală.

Adrian Băican, medic dermato-venerolog: „Fără discuție, tinerii sunt cei mai numeroși cu aceste afecțiuni. Trebuie să vă imaginați că nu vorbim aici numai despre sifilis de exemplu, sunt multe alte boli cu transmisie sexuală, cum sunt hepatitele virale, cum este SIDA, infecția cu chlamydia, care reprezintă o problemă majoră pentru că frecvent este asimptomatică”.

Tânăr: „Unele persoane sunt infectate, transmit mai departe virusul fără a ști că suferă de o asemenea boală”.

Folosirea corectă a prezervativelor este esențială în combaterea infecțiilor cu transmitere sexuală, spun experții.

Educația sexuală este, de asemenea, importantă dar în România, - la fel ca în Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia - aceasta nu este obligatorie în școli și de ea se ocupă mai ales organizațiile neguvernamentale.

George Berar, coordonator proiect: ”De fiecare dată când ne-am dus noi a fost comunicare cu elevii, a fost cerință din partea lor, profesorii câteodată mai rigizi, dar din fericire și din partea liceelor este destul de multă cooperare”.

Având în vedere creșterea numărului de infecții cu transmitere sexuală, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă testarea, în special pentru cei cu parteneri noi sau multipli.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult