Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dupa 3 decese și un focar de infecție, cer un spital nou: ”Ăsta e din 1906. Faceți chetă!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Un closet zugrăvit e tot un closet" - spun medicii de la Institutul Marius Nasta, din Capitală, care cer un spital nou după ce încă un pacient, infectat cu o bacterie periculoasă, a murit

Bilanţul deceselor ajunge astfel la 3, iar analizele arată că în focarul de infecţie din spital sunt 4 tipuri ale bacteriei multi-rezistente. Direcţia de Sănătate Publică a închis blocul operator şi secţia de terapie intensivă, iar mai mulţi bolnavi, care aveau nevoie de operaţii, au fost reprogramaţi sau mutaţi în alte unităţi sanitare.

Femeia care a murit marți seară la Institutul Marius Nasta din Capitală avea 40 de ani. Suferea de fibroză pulmonară şi fusese operată aici în urmă cu 3 săptămâni. La scurt timp după intervenţie, starea ei s-a agravat, iar analizele au arătat că fusese infectată şi cu acineto-bacter.

Medic: ''Avea fibroză pulmonară diagnosticată la Elias, a venit la noi pentru biopsie pulmonară. A murit pentru că nu s-a mai putut plămânul ei ventila.”

Doctorii de la Marius Nasta spun că toţi cei 3 pacienţi infectaţi cu aciento-bacter care au murit aveau şi alte afecţiuni grave. O altă pacientă care are bacteria multi-rezistentă este încă internată în secţia de terapie intensivă în stare critică. Medicii susţin că primul pacient care a murit săptămâna trecută s-a infectat de fapt în alt spital.

Citește și
robot
Prima intervenție chirurgicală cu cel mai performant robot din Europa, la Iași

Profesor doctor Ioan Cordoș: ”Acest acineto-bacter a fost trimis de la Balş şi nimeni n-a spus până acum. A venit să moară la noi şi să ne poată arăta cu degetul că aici e acineto-bacterul pe care l-au adus ei.''

Rezultatele probelor prelevate de la Marius Nasta şi prelucrate de Institutul Cantacuzino arata într-adevăr că bărbatul avea o tulpină de acineto-bacter diferită de celelalte victime, ceea ce înseamnă însă şi că nu el a transmis bacteria. În total, în focarul de la Marius Nasta au fost identificate 4 tipuri de acineto-bacter. Direcţia de Sănătate Publică a închis secţia de terapie intensivă şi blocul operator. 28 de pacienţi care erau programaţi pentru operaţii au fost reprogramaţi sau trimişi la alte spitale.

Manager: ''DSP-ul a acţional legal şi corect. E un moment extrem de greu, dar pe care trebuie să îl depăşim şi să vedem ce putem face pentru a nu mai ajunge în această situatie.''

De altfel, ministrul Sănătăţii a cerut încă de acum 2 săptămâni un plan de măsuri care să reglementeze bună funcționare a Institutului de pneumologie Marius Nasta. Încă nu l-a primit. În schimb, medicii spun că pacienţii pot fi trataţi într-un mediu corespunzător doar într-un spital nou.

Profesor doctor Ioan Cordoș: ”Spitalul ăsta e din 1906. Faceţi chetă, băgaţi bani, dărâmaţi-l şi faceţi unul nou. I-am zis şi doamnei ministru: un closet zugrăvit e tot un closet.''

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Odată cu respectarea procedurilor şi protocoalelor, problema se rezolvă. Ne raportăm la ţările civilizate, unde periodic se închid secţii pentru igienizare.

Scot încă o dată în evidenţă rolul DSP, care trebuie să verifice respectarea circuitelor, condiţiile în care pacienții sunt trataţi, lucruri care nu se respectau întotdeauna.. Ei sunt cei care trebuie să gireze, iar pe de altă parte spitalul este responsabil de calitatea actului medical.''

Activitate spitalului va fi reluată doar când analizele vor arăta ca în unitatea sanitară nu mai există bacteria multi-rezistentă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult