Diabeticii sunt extrem de vulnerabili în fața COVID-19. Primele explicații
”Stați acasă”, spun medicii, ”și la fel de important este să nu luați în greutate”. Iată motivele.
”În această perioadă în care e obligatoriu să stați în casă, pentru un diabetic contează, mai mult decât oricând, regimul alimentar, ca parte din tratament. Pacientul diabetic are trei componente în tratament: medicamente, dietă și mișcare. Nu mai există mișcare, dieta trebuie să fie cu adevărat strictă”, spune dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la spitalul Colentina.
”În această perioadă, cel mai important pentru un diabetic este autocontrolul. Să știe exact cât și ce mănâncă, ca să nu crească în greutate. Kilogramele în plus cresc glicemia, apare un dezechilibru și pacientul poate să se decompenseze. Iar acum accesul la medic e dificil. În plus, țineți legătura telefonică cu medicul de familei ori cu medicul specialist”, continuă dr. Răzvan Vasilescu.
Ce înseamnă regim strict?
- Evitați toate alimente junk food, care aduc calorii, dar nu au nutrienți - prăjituri, patiserie, bomboane.
- Alimentația trebuie să se bazeze pe legume (în afara cartofului). Acestea pot fi consumate nelimitat.
- Fructe - unul singur pe zi, cel mult două. ”Recomandarea mea este să luați fructe de pădure congelate, se găsesc în supermarket-uri și să consumați o ceșcuță pe zi. Acestea au mulți nutrienți (inclusiv vitamina C), calorii puține și indice glicemic mic!”, spune dr. Răzvan Vasilescu. Indicele glicemic al unui aliment înseamnă puterea acestuia de a crește glicemia.
- E recomandat să consumați fructe oleaginoase crude, zilnic, cât intră într-o palmă, nu mai mult. Nucile, alunele, fisticul aduc grăsimi bune, polinesaturate. Nu depășiți cantitatea!
- Vital este să aveți o porție de proteine de origine animală zilnic: 70-80 de grame carne sau pește sau un ou fiert sau max. 50 de grame de brânzeturi. Proteinele de origine animală sunt vitale pentru sistemul imunitar uman, dar și pentru menținerea masei musculare.
- ”Se pot consuma paste sau orez sau mămăligă - o porție de cel mult 150 de grame, dar nu în aceeași zi, ci alternând. Mai întâi, verificați-vă glicemia, apoi consumați acești carbohidrați. Dacă glicemia e mare, renunțați la porția de orez, pâine, mămăligă, paste”, spune dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la spitalul Colentina.
Din 19 martie, spitalul Colentina a devenit unitate dedicată preluării pacienților COVID-19.
De ce sunt în pericol diabeticii? Posibile explicații
Coronavirusurile patogene umane (sindromul respirator acut sever, adică SARS-CoV, și COVID-19, adică SARS-CoV-2) se leagă de celulele țintă umane printr-o enzimă numită ACE2.
Enzima se găsește în mucoase – mucoasa nazală, mucoasa orală și mucoasa oculară, dar nu se găsește pe piele. Acesta e motivul pentru care noul coronavirus se transmite prin ochi, nas, gură, dar nu și prin piele!
Enzima numită ACE2 e produsă și de celulele epiteliale ale plămânului, intestinului, rinichilor și vaselor de sânge.
”Pacienții hipertensivi și pacienții diabetici sunt printre cei mai sensibili în fața infecției cu COVID-19”, ne spune Organizația Mondială a Sănătății.
Posibilul motiv se numește tocmai enzima ACE2, care, la aceste categorii, există în cantitate mai mare, afirmă publicația medicală The Lancet, citând trei studii făcute până acum pe pacienți care au dezvoltat pneumonie gravă ca urmare a infecției cu noul coronavirus și care, în același timp, erau diabetici sau hipertensivi.
1,7 milioane de români suferă de diabet zaharat, conform Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania , coronavirus , diabet , risc
Dată publicare: 30-03-2020 17:50